Senatul a adoptat tacit alocarea a cel puţin 6% din PIB fondului unic de asigurări de sănătate
O iniţiativă legislativă adoptată marţi de Senat, prevede ca fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate să nu fie mai mic de 6%. Potrivit proiectului, care va fi transmis Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului, asigurarea plafonului minim al sumelor fondului se va face prin subvenţii de la bugetul de stat, „suficiente pentru a garanta faptul că acest fond reprezintă cel puţin şase la sută din produsul intern brut”.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, respectiv Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, constituirea fondului se face, în prezent, din contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, suportată de asiguraţi, de persoanele fizice şi juridice care angajează personal salariat, din subvenţii de la bugetul de stat, precum şi din alte surse – donaţii, sponsorizări, dobânzi, exploatarea patrimoniului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al caselor de asigurări de sănătate, potrivit legii.
Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că reforma în acest domeniu nu şi-a atins încă obiectivul principal – finanţarea adecvată a sistemului medical şi capacitatea sa de a oferi servicii de calitate în condiţii optime.
Ei susţin că subfinanţarea a devenit principala problemă a sistemului medical românesc, care produce „neajunsuri în cascadă” – salarii mici, plecarea din sistem, în privat sau în afara ţării, lipsa dotărilor şi a spaţiilor spitaliceşti adecvate, servicii de calitate slabă, închiderea unor spitale, corupţie.
Semnatarii proiectului menţionează, citând statistici Eurostat, că Ungaria alocă sănătăţii 7,6% din PIB, Cehia – 7,2%, Slovenia – 8,6%, iar Slovacia – 8,4%.
Într-o şedinţă anterioară, Comisia pentru sănătate, sesizată în fond, propusese plenului un raport de admitere fără amendamente, dar senatorii au decis retrimiterea la comisie a proiectului pentru raport suplimentar.
Sursa: Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii