Senatorul PNL Alexandru Pereș, în Parlament: În guvernarea PSD, Ministerul Turismului a devenit „Brigada Diverse la munte și la mare!”
Declarație a senatorului PNL Alba Alexandru Pereș în Parlament.
Domnule Președinte de ședință,
Onorate colege și onorați colegi senatori,
Potenţialul turistic constituie ansamblul elementelor naturale şi antropice de pe un teritoriu, care stârnesc interesul oamenilor, conducând la realizarea unor activităţi turistice. România a fost înzestrată cu un vast potențial turistic, care include obiective naturale, fie că vorbim de turism montan, de litoral, sau Delta Dunării, turism cultural sau chiar turism ecumenic!
Conform Wikipedia, elemente ale turismului colectiv în România sunt atestate documentar în trecut, când a apărut turismul balnear, acesta fiind menționat în localitățile Băile Felix în secolul al XV-lea, Ivanda și Lipova în secolul al XVI-lea, Bazna în secolul al XVII-lea, Băile Herculane în anul 1734, Olănești în 1760, Borsec în 1770, Vatra Dornei în 1788. În secolul al XIX-lea, se dezvoltă stațiunile balneoclimaterice, existând 23 de stațiuni de interes general, 78 de interes local și 38 de localități cu izvoare minerale. Primele activități turistice organizate în România datează din a doua parte a secolului al XIX-lea. Au apărut o serie de asociații, organizații, societăți, cluburi etc. care desfășurau activitate turistică pe unele arii geografice, căutând să atragă turiști din toate păturile sociale și care sponsorizau de asemenea amenajarea unor obiective turistice. În 1971, a luat ființă Ministerul Turismului și Sporturilor, for de conducere, îndrumare și coordonare organizatorică, căruia îi erau subordonate oficiile județene de turism. Pe lângă modernizarea și transformarea vechilor stațiuni balneoclimaterice, au apărut și altele noi ca Mangalia Nord, Năvodari, Voineasa, Costinești, Bâlea Lac, Durău, Piatra Arsă. Între anii 1976-1980, direcțiile prioritare de dezvoltare a turismului s-au orientat spre valorificarea stațiunilor montane, dezvoltarea stațiunilor balneoclimaterice și modernizarea stațiunilor de pe litoral. Au fost amenajate mijloace moderne de transport pe cablu: telecabine, telescaune, teleschiuri. În 1982, turismul din România cuprindea peste 155.000 de locuri pe litoral, peste 38.000 de locuri în stațiunile montane, aproape 45.000 de locuri în stațiunile balneoclimaterice și aproximativ 20.000 în cabane și alte forme de găzduire. Din păcate, în anii ‘90, multe dintre stațiunile turistice etalon ale țării noastre au fost lăsate în paragină sau devalizate, ceea ce a condus, inevitabil, la scăderea potențialului turistic, mai precis la vicierea turismului ca ramură importantă în economia națională.
În ultimii 10-15 ani, prin investiții private s-a reușit, cât de cât, să fie revigorat turismul autohton, dar până când noua conducere a ministerului de resort nu va înțelege să fie partenerul sincer al patronatelor și al operatorilor din turism, nu se va ajunge niciodată ca acest domeniu să redevină o ramură importantă în economia națională.
Stimați colegi,
Turismul românesc are nevoie de un minister de resort modern, cu viziune, transparent și deschis dialogului, cu rol primordial de coordonare, dezvoltare și promovare a turismului în ansamblul său, prin adoptarea unei legislații unitare și predictibile la nivel de ramură, nu de luptător cu evaziunea fiscală, deoarece există alte instituții ale statului care se ocupă de acest lucru. Non-sens, Ministerul Turismului a devenit „Brigada Diverse la munte și la mare” alegând să facă și el o luptă antifraudă, pe când ar trebui să elaboreze și să promoveze politici moderne în domeniul său de activitate. În loc ca acesta să lanseze o dezbatere publică de anvergură cu patronatele și operatorii de turism cu privire la ce probleme și neajunsuri ar trebui să răspundă concret noua lege a turismului, pune boii înaintea carului – practică specifică de altfel PSD-ului – făcând proiectul de lege al noii legi a turismului fără a consulta, în prealabil, pe nimeni dintre cei care dezvoltă cu adevărat afaceri în domeniul turismului! În această vară, Ministerul Turismului a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative ca reglementare viitoare, numai că, în realitate, unul dintre acestea va abroga cu totul actul normativ pe care îl va modifica celălalt! Mă refer la „Proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România”, publicat pe site-ul ministerului, în data de 21 iulie 2017, și „Proiectul Legea Turismului”, publicat pe site-ul ministerului, în data de 24.08.2017. Păi, stimate domnule ministru al turismului, eu înțeleg că ministerul pe care îl conduceți este indecis și a început să inițieze proiecte de acte normative cu termene de intrare în vigoare din ce în ce în mai îndepărtate, un caz concret este chiar noua Lege a turismului pe care o propuneți să intre în vigoare în 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Totuși, nu considerați că era preferabil și de bun simț să vă consultați, în prealabil, timp de 180 de zile cu toți factorii implicați în domeniul turismului și apoi să elaborați astfel de proiecte de acte normative, fără a mai improviza?! Legislația în vigoare din domeniul turismului este constituită dintr-un amalgam de ordonanțe, hotărâri de guvern, ordine de ministru ș.a.m.d., iar fără un parteneriat corect între ministerul turismului și mediul de afaceri din turism, nu veți reuși, domnule ministru, să o asanați. Chiar trebuie să apeleze premierul Mihai Tudose la sprijin tehnic de la Banca Mondială și pentru rezolvarea problemelor de la Ministerul Turismului?!
Onorat Senat,
Stimați colegi,
Cu respectul cuvenit, vă invit pe toți să reflectați la ceea ce am expus în prezenta declarație politică și să decideți în consecință cu privire la necesitatea organizării unei ample dezbateri în cadrul Parlamentului României, cu privire la viitorul turismului românesc și la elaborarea unui nou pachet legislativ în acest domeniu. Dezbateri ample pentru o legislație modernă, consolidată și predictibilă, cu participarea Ministerului Turismului și a mediului de afaceri din turism. Mai precis, luarea unei decizii politice consensuale cu privire la înființarea unei Comisii parlamentare pentru elaborarea Legii-Cadru a Turismului și a Strategiei de dezvoltare a turismului autohton, cu respectarea tuturor condițiilor privind transparența, dezideratul final fiind acela de a consolida turismul românesc ca ramură de importanță strategică în economia națională!
Vă mulțumesc.
Alexandru Pereș
Senator PNL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]