Rămâi conectat

Actualitate

Semnal de alarmă : Peste 5000 de şcoli din România funcţionează fără autorizaţii ISU şi fără autorizaţii sanitare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

URS Construct

Semnal de alarmă : Peste 5000 de şcoli din România funcţionează fără autorizaţii ISU şi fără autorizaţii sanitare

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă cu privire la infrastructură deficitară a unităţilor de învăţământ din România. Situaţia actuală, confirmată prin datele primite de la Ministerul Educaţiei, arată că mii de scoli din ţara noastră nu oferă condiţiile minime necesare pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale într-un mediu sigur şi igienic.

Citește și: Cartea unui elev curios să afle continuarea unei povești, ruptă de un dascăl din Alba, iritat de gest: ”A sfâșiat-o de parcă a scos un Hustler sau Playboy”

Această neglijenţă sistemică le pune viaţa în pericol elevilor şi reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale la educaţie, care nu poate fi garantat fără accesul la un mediu adecvat şi echipat corespunzător pentru învăţare.

În cadrul unei adrese oficiale înaintate Ministrului Educaţiei, doamnei Ligia Deca, FACIAS a solicitat date actualizate pentru anul 2024 cu privire la starea unităţilor de învăţământ din România. Răspunsul primit de la Ministerul Educaţiei a scos la iveală deficienţe majore în infrastructura şcolară, în contradicţie cu informaţiile publicate constant de autorităţi despre fondurile alocate pentru modernizarea şcolilor. Iată principalele probleme identificate:

1. Lipsa autorizaţiilor sanitare: Dintr-un total de 33.545 de spaţii/ clădiri, doar 27.458 au autorizaţii sanitare de funcţionare. În ciuda termenelor legale şi a presiunii publice care a existat constant pe acest subiect, 1.083 de instituţii aşteaptă să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare, iar peste 5.000 de scoli funcţionează fără autorizaţiile necesare, expunând elevii şi cadrele didactice la riscuri pentru sănătate.

2. Lipsa autorizaţiilor ISU pentru securitate la incendiu: Situaţia este la fel de alarmantă şi în cazul autorizaţiilor ISU. Din acelaşi total de 33.545 de spaţii/ clădiri destinate învăţământului, doar 7.024 deţin autorizaţiile necesare de securitate la incendiu. Datele ministerului artă că 4.123 de autorizaţii sunt încă în curs de obţinere, iar 5.114 unităţi de învăţământ funcţionează fără aceste autorizaţii, punând în pericol viaţa elevilor şi a personalului.

De asemenea, 17.284 de clădiri sunt exceptate de la necesitatea unei autorizaţii ISU.

3. Lipsa investiţiilor în construcţii noi: În anul 2024, pe întregul teritoriu al României, cu peste 13.750 de localităţi, s-au construit doar 4 grădiniţe noi la nivel naţional, o cifră extrem de mică în raport cu nevoile reale ale sistemului educaţional.

4. Încălzire precară: Conform datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, peste 7.000 de clădiri şcolare continuă să utilizeze centrale sau sobe pe lemne pentru încălzire. În anul 2024, acest tip de încălzire rudimentară rămâne o realitate pentru mii de elevi români, reflectând lipsa investiţiilor adecvate din partea autorităţilor pentru a oferi condiţii moderne şi sigure în şcoli.

5. Grupuri sanitare neconforme: În ciuda promisiunilor repetate ale autorităţilor, 70 de unităţi de învăţământ preuniversitar continuă să aibă grupuri sanitare neconforme. Până la raportarea din septembrie 2024, aceste şcoli nu au fost incluse într-un program de finanţare guvernamentală pentru remedierea acestor probleme. Abia recent, 50 dintre aceste unităţi au fost incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern, prin care se alocă fonduri pentru modernizarea infrastructurii sanitare. Însă, potrivit informaţiilor din mass media, acestea sunt insuficiente pentru asigurarea unor standarde la nivel european.

FACIAS subliniază că situaţia critică a infrastructurii şcolare din România pune în pericol sănătatea şi siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice. Persistenţa unor deficienţe grave şi nesoluţionate, în ciuda declaraţiilor oficiale privind investiţiile făcute, indică o lipsă de acţiune concretă şi de viziune din partea statului, periclitând grav viitorul educaţional al copiilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea