Ședință la Curtea Constituțională. Se va întoarce sau nu Traian Băsescu la Cotroceni?
Curtea Constituţională s-a reunit în şedinţă, astăzi, începând cu ora 10.00, pentru a analiza datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente.
Dacă vor lua o decizie referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, judecătorii CC ar putea pune capăt, după o aşteptare de aproape două luni, actualei crize politice. Indiferent care va fi decizia, aceasta va trebui să fie luată cu cel puţin şase voturi din nouă.
Există mai multe variante: judecătorii Curţii Constituţionale să valideze referendumul din 29 iulie, ţinând cont de listele electorale actualizate, puse la dispoziţie de Ministerul Administraţiei şi Internelor, hotărâre ce are drept consecință demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, în cel mult 90 de zile; invalidarea referendumului iar Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni unde ar putea să rămână până la alegerile din 2014 (dacă Parlamentul nu amâna să se reunească pentru a lua act de decizia Curţii sau dacă USL nu va relua procedura parlamentară de suspendare); judecătorii Curţii ar putea să amâne luarea unei decizii, în lipsa unui consens (în aceste condiţii, Crin Antonescu ar rămâne preşedinte interimar, iar Traian Băsescu, preşedinte suspendat) sau să dea o decizie ambiguă, interpretabilă, sau una adoptată cu 5 voturi la 4, în loc de 6 la 3 (caz în care Parlamentul va trebui să clarifice situația).
*Bucureștenii pichetează sediul Curții Constituționale
În timp ce judecătorii dezbat valabilitatea referendumului din 29 iulie, zeci de persoane s-au strâns în fața sediului Curţii Constituţionale, cerând demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei până la ora 11.00 însă oamenii continuă să se alăture grupului ce scandează lozinci anti-Băsescu încă de la ora 9.30.
Ședința CC a fost programată pentru astăzi după ce judecătorii CC au decis devansarea termenului stabilit iniţial pentru 31 august, în urma unei solicitări a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Schimbarea termenului a fost motivată de instabilitatea politică şi impactul asupra economiei. Astfel, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice până la 21 august listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie invocând în cerere textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]