Rămâi conectat

Ştirea zilei

Secretul culesului strugurilor înghețați la Jidvei: Culeși pe ger, pentru producerea vinului de gheață

Ioana Oprean

Publicat

în

Secretul culesului strugurilor înghețați la Jidvei: Culeși pe ger, pentru producerea vinului de gheață

Astăzi dis de dimineață, întunericul dealurilor din Tăuni, comuna Valea Lungă, a fost destrămat de lumina unor focuri imense la care se încălzeau aproximativ 300 de oameni. 

Se organizau pentru a începe recoltarea, celor 15 hectare de viță de vie din soiul Traminer Roz păstrate în acest an pentru producerea Eiswein (Vinul de Gheață). Este cel mai scump vin produs de SC Jidvei SRL și asta pentru motive bine întemeiate.

Strugurii pentru producerea Eiswein se recoltează doar pe ger și doar manual, iar pentru că au stat în vie mult după ce strugurii ceilalți au fost culeși și au ajuns în cramă cantitatea de must obținută este mult mai mică. O fi ea mică, dar foarte bogată în aromă, mai ales în acest an în care spune Ioan Buia, directorul de vinificație al SC Jidvei SRL, acumularea de zahăr în struguri s-a făcut într-un ritm fulminant.

Și totuși, strugurii crescuți în 2023 pentru Eiswein au rămas până astăzi pe coardă pur și simplu pentru că abia cum a venit primul ger și sunt îndeplinite condițiile pentru recoltare. Este important ca strugurii să fie culeși pe ger și direct zdrobiți pentru ca astfel se mai elimină o parte din apa conținută (înghețată) de bob și mustul este și mai concentrat.

„Anul acesta îmi și puneam problema în ce an să înregistrez producția, pentru că nu am mai pățit să nu avem îngheț până la sfârșitul anului”, glumește serios Claudiu Necșulescu, proprietarul podgoriei Jidvei. Va fi înregistrată ca 2023!

Eiswein Jidvei este un vin de desert, un vin dulce foarte aromat. Se produce în cantități mici și numai când sunt întrunite toate condițiile climatice, producerea lui fiind, de aceea, foarte riscantă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Polițiștii din Alba, ,,MAI aproape de oameni”: Cinci frați din Apuseni au primit cadouri de la oamenii legii. Au dăruit în schimb zâmbete și îmbrățișări

Ioana Oprean

Publicat

în

Polițiștii din Alba, ,,MAI aproape de oameni”: Cinci frați din Apuseni au primit cadouri de la oamenii legii. Au dăruit în schimb zâmbete și îmbrățișări În această săptămână, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, desfășoară, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, o campanie de informare și sprijinire a persoanelor […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | TRAGEDIE în Geoagiu, înainte de Crăciun: Un băiețel de 5 anișori, cu arsuri grave, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

Ioana Oprean

Publicat

în

TRAGEDIE în Geoagiu, înainte de Crăciun: Un băiețel de 5 anișori, cu arsuri grave, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări O adevărată tragedie a avut loc luni, 22 decembrie 2025, în Geoagiu, unde un băiețel de 5 ani a suferit arsuri grave după ce locuința familiei a fost cuprinsă de flăcări. Un băiețel […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO | Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, singur concurent din echipa galbenă a lui Chef Alexandru Sautner, rămas în competiție Chefi la cuțite: ,,Scoatem gust din imposibil: lavandă, rahat și pudră de măsline”

Ioana Oprean

Publicat

în

Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, singur concurent din echipa galbenă a lui Chef Alexandru Sautner, rămas în competiție Chefi la cuțite: ,,Scoatem gust din imposibil: lavandă, rahat și pudră de măsline” Duminică seara, în emisiunea Chefi la cuțite, Alexandru-Gabriel Helju, Chef-ul de 32 ani din Sebeș, a luat 18 puncte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea