Sebeşeanul Mihai Groza şi-a lansat cartea „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia”
Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş a găzduit recent lansarea de carte „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia”, volum scris de sebeșeanul Mihai Groza, student al Universităţii “Babeş-Bolyai” – Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca. Volumul face referire la contribuţia pe care a avut-o judeţul Alba la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Cartea aduce în atenţia cititorului avizat, şi nu numai, un adevăr istoric al evenimentelor din anii 1918-1919. În paginile sale sunt redate documente sugestive pentru activitatea Consiliului Național Român din Alba Iulia și pentru contribuția adusă la buna desfășurare a Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918. „Despre activitatea consiliilor naționale s-a scris mult, tema fiind abordată din diferite aspecte, fiecare județ încercând să prezinte prin studii, articole și volume, contribuția adusă de către locuitorii săi la actul Unirii. Ideea tratării acestui subiect a venit tocmai din dorința de a elabora o astfel de lucrare de sinteză, privind contribuția județului Alba la Marea Unire, sinteză care până în acest moment nu a fost elaborată de niciun cercetător”, a spus Mihai Groza, student la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca.
La eveniment au luat parte profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și Dana Zecheru, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba.
„Este o lucrare vastă, foarte bine documentată, Mihai Groza fiind primul student din istoria facultăţii care publică o carte înainte de finalizarea studiilor”, a precizat profesorul universitar doctor Nicolae Bocşan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Documentele redate în cadrul volumului se află depozitate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba, în fondul Consiliul Naţional Român Alba Iulia „Ne bucurăm foarte mult că tinerii sunt pasionați de acest domeniu, studierea arhivelor necesitând un timp îndelungat. Volumul este prima cercetare de acest gen și credem că pe viitor ar fi binevenite cercetări care să aducă la lumină și documentele consiliilor naționale din Sebeș, Cugir sau Blaj”,a spus Dana Zecheru, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba.
Cartea „Documente privind activitatea Consiliului Naţional Român din Alba-Iulia” a văzut lumina tiparului în această lună la editura MOLDO TIP. Consiliul Judeţean Alba a finanţat tipărirea volumului, iar lansarea de carte a fost organizată de Asociaţia GISAS Sebeş.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată