Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Seară duhovnicească în memoria Părintelui Teofil Părăian

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La împlinirea a 83 ani de la naşterea Părintelui Teofil Părăian şi la aproape trei ani de la plecarea sa dintre noi, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Facultatea de Teologie şi Radio Reîntregirea a organizat luni, 5 martie 2012, în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, o seară duhovnicească în memoria celui supranumit „Părintele bucuriei” – Părintelui Teofil Părăian. Cu această ocazie s-a vizionat un film documentar realizat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus cu Părintele Teofil despre viaţa sfinţiei sale şi despre învăţătura sa plină de bucurie şi lumină, cu amintiri din copilărie şi din viaţa familiei părintelui şi a satului natal, Topârcea dar şi cu gânduri şi concluzii duhovniceşti ale părintelui Teofil. Trei invitaţi, prieteni ai Părintelui Teofil, părintele Sabin Vodă, părintele Florin Botezan şi părintele Jan Nicolae au evocat, pe baza relaţiei personale cultivate în timp, personalitatea Părintelui Teofil Părăian aşa cum a fost ea păstrată în inimile lor.
Mai multe amănunte despre această întâlnire duhovnicească a oferit părintele Sabin Vodă: „Evenimentul de luni seara a fost o evocare a Părintelui Teofil, în preajma zilei sale de naştere. La 3 martie s-au împlinit 83 de ani de la naşterea sa şi, în ultimii ani de viaţă ai Părintelui, ziua aceasta era marcată cu multă bucurie la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, unde veneau cei mai apropiaţi prieteni ai sfinţiei sale. Întreaga obşte îl aniversa pe Părintele Teofil şi pe Părintele Stareţ Ilarion Urs, care are ziua de naştere pe 4 martie, prin liturghie, agapă şi un cuvânt rostit de Părintele Teofil. Era o atmosferă foarte familială, pentru că Părintele Teofil a fost un adevărat părinte cu inimă de părinte, cu inimă de frate şi cu inimă de prieten. Spunea Părintele cuvântul acesta: „inima mea are numai intrări; cineva care a intrat în inima mea nu mai poate ieşi de acolo”, iar despre prieteni spunea că şi i-a „programat pentru veşnicie.”
Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan şi fiind primul dintre cei patru fraţi. S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Îşi continuă cursurile la o şcoală de nevăzători la Timişoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 urmează tot la Timişoara cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători. În această perioadă îl cunoaşte pe părintele Arsenie Boca de la care deprinde rugăciunea minţii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”, rugăciune pe care continuă să o exerseze încă înainte de intra în monahism. Preocuparea pentru viaţa religioasă şi pentru aprofundarea cunoştinţelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obştea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului şi primeşte numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La şapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil este hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primeşte şi hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil este hirotesit protosinghel, iar în anul 1988 arhimandrit. A trecut la cele veşnice în urmă cu aproape trei ani ani, în data de 29 octombrie 2009, la vârsta de 80 de ani.
De-a lungul timpului, Părintele Arhimandrit Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, s-a impus ca un reprezentant de excepţie al monahismului prin intermediul unei neobosite activităţi cultural-teologice concretizate prin conferinţe în peste 100 de oraşe ale ţării, 42 de cărţi şi numeroase intervenţii în media.
Pr. Florin CROITORU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025 Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza pentru următoarea lună: estimări meteo 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025. Citește și: Vremea de Crăciun 2024, Revelion și în ianuarie 2025. Prognoza METEO pentru patru săptămâni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea