Rămâi conectat

Actualitate

Se reîntoarce canicula: Un val de aer tropical pune stăpânire pe România. Anunțul făcut de meteorologii ANM

Bogdan Ilea

Publicat

în

Se reîntoarce canicula: Un val de aer tropical pune stăpânire pe România. Anunțul făcut de meteorologii ANM

Vara își face simțită prezența în România. Un val de aer tropical a cuprins deja țara noastră și va fi resimțit și mai intens începând de săptămâna viitoare.

Meteorologii anunţă temperaturi de peste 30 de grade Celsius până săptămâna viitoare și n-ar fi exclus ca această valoare să fie depășită, să atingem și pragul caniculei sau să avem temperaturi chiar și mai mari decât atât.

Nu scăpăm însa complet de ploile torenţiale cu tunete, fulgere şi grindină.

Este prima zi de vară care debuteză cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius în majoritatea zonelor țării, iar maxim ar putea depăși 33-34 de grade.

„Într-adevăr, un debut de vară 2024, cu o vreme deosebit de caldă, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării, acolo unde maximele pot atinge 33 de grade Celsius.

De altfel, la prânz consemnăm deja 31 de grade la Zimnicea, la Fetești, 30 de grade în Capitală și la foarte multe stații din partea de sud-sud-est a țării.

Citește și: Cum va fi VREMEA în luna iunie 2024 în România. Prognoza METEO pentru patru săptămâni

Și în Capitală ne așteptăm la o valoare de 32-33 de grade, o vreme deosebit de călduroasă și acest ecart al valorilor termice va fi de interes atât la sfârșitul acestei săptămâni, cât și pe parcursul săptămânii viitoare, când, cu mici variații de la o zi la alta, contăm pe valori între 25 până la 32-33 de grade.

Dacă la nivelul temperaturilor orare consemnăm valori la amiază de până la 33, posibil 34 de grade, deja dacă ne uităm pe harta temperaturilor resimțite local în partea de sud-est, ne apropiem de pragul caniculei, cu 34-35 de grade Celsius.

Şi nopțile vor fi caracterizate de valori în creștere, 10-19 grade, deja ne apropiem de o noapte tropicală la valoarea de 20 de grade Celsius, dar în același timp, nu vor lipsi local și fenomenele de instabilitate atmosferică.

Ele pot să aducă la nivel local cantități de apă care mai pot depăși 20 l /metru pătrat, dar putem să consemnăm și izolat căderi de grindină sau intensificări ale vântului, care pot depăși la rafală 60-70 km/h.

Așadar, ne așteptăm, după cum arată și estimările pentru prima lună de vară, ca aceasta să înregistreze în fiecare săptămână, în medie, temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Cât despre valul de aer tropical care va lovi România, la mijlocul săptămânii viitoare temperaturile maxime ar putea atinge și valori de 40 de grade Celsius.

„La acest moment, datele indică o probabilitate foarte mare ca mai ales din a doua parte a săptămânii viitoare și weekendul viitor să contăm pe valori la umbră de 35 de grade, ceea ce înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”, a precizat şefa ANM.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România cele mai accelerate majorări de prețuri din UE. Se anunță noi scumpiri!

Unirea Ziarul

Publicat

în

România cele mai accelerate majorări de prețuri din UE. Se anunță noi scumpiri! Reprezentanţii mediului de afaceri prevăd scumpiri tot mai mari în următoarea perioadă. Este vizat aproape tot ceea ce punem în coșul zilnic de cumpărături. Toate acestea în timp ce România își păstrează titlul de campioană europeană în ceea ce privește inflația. Pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea