Rămâi conectat

Actualitate

Se poate vota din alt oraș la alegeri? Cum votează o persoană care nu are domiciliul în orașul în care locuiește

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alegerile locale din acest an se vor desfășura în 27 septembrie, astfel că secțiile de votare sunt deschise între orele 7:00 și 21:00. Află din acest articol dacă poți vota din alt oraș la alegeri și cum votezi dacă nu ai domiciliul în orașul în care locuiești.

Pot vota din alt oraș la alegeri?

Cei care nu au o reședință diferită de domiciliu, vor vota la secția unde sunt arondați, pe care o pot afla online și pe registrulelectoral.ro. Însă alegătorii care au viză de flotant/reședință pot vota în localitatea de reședință (acolo unde au viza de flotant) pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă (data limită a fost de 4 septembrie 2020), pe liste suplimentare – alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de actualizare în Registrul

Electoral pot vota în localitatea de reședință (secundară) pe liste suplimentare
în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate) dacă nu au depus cerere la primărie pentru înregistrarea reședinței.

Ca și notă explicativă, alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința, sau invers. De precizat este că votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.

Cum votezi dacă nu ai domiciliul în orașul unde locuiești

La aceste alegeri locale din data de 27 septembrie 2020, trebuie reținut faptul căse poate vota numai la secţia unde alegătorul este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, în funcție de caz.

Astfel, conform hotărârii BEC, alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu, trebuie să voteze numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate – urmând apoi a fi înscris pe o listă electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă.

Alegătorul ce nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia la care este arondată strada care figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate.

De menționat este că preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii vor vota la secţia unde îşi îndeplinesc atribuţiile, dacă domiciliază în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, dacă domiciliază în sectorul pentru care se votează la secţia respectivă, fiind astfel înscrişi în lista electorală suplimentară.

De asemenea, la aceste alegeri locale, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral, iar în sala de votare vor avea acces cel mult 5 alegători.

sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Explozie de locuri de muncă la stat în 2024: 5.000 de posturi noi, doar în luna august. În ce domenii s-au făcut cele mai multe angajări

Bera Larisa

Publicat

în

Explozie de locuri de muncă la stat în 2024: 5.000 de posturi noi, doar în luna august. În ce domenii s-au făcut cele mai multe angajări Conform unei platforme de angajări online, 20.000 de posturi noi au fost scoase la bătaie în acest an, dintre care 5.000 doar în luna august. 10% din totatul ofertelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea