Scumpirea carburanților pare de neoprit! Prețurile sortimentelor premium au depășit pragul de 6 lei și 50 de bani
Carburanții sunt tot mai scumpi. În tot mai multe benzinării, prețurile celor mai ieftine sortimente de benzină și motorină se apropie sau chiar depășesc 6 lei pe litru. Economiștii vorbesc deja de un nou val de scumpiri la pompă, după ce cotația barilului de petrol a trecut de 85 de dolari.
Benzina și motorina ne costă tot mai mult! În multe benzinării din București, prețurile carburanților premium au depășit pragul de 6 lei și 50 de bani pe litru. Și prețurile sortimentelor de benzină și de motorină standard se apropie sau chiar depășesc 6 lei pe litru. Un plin de rezervor costă acum, în medie, cu 32 de lei mai mult față de începutul anului și cu 44 de lei în plus față de octombrie 2017.
Companiile de petrol explică scumpirile prin majorarea taxelor şi prin creşterea preţului barilului de petrol. Cotația țițeiului a depășit nivelul record de 85 de dolari, ca urmare a situației tensionate din Orientul Mijlociu.
Răzvan Orășanu: „Trebuie sa fim atenți un pic la prețurile astea, pentru că se duc în toată economia. Inclusiv în prețul pâinii se regăsesc, inclusiv în prețul tuturor mărfurilor, pentru că toate mărfurile înainte de a ajunge la consumatori trebuie transportate„.
România va avea un sistem de monitorizare a prețurilor carburanților până la finalul anului.
În plus, companiile de petrol ar putea fi obligate prin lege să pună la dispoziția autorităților prețurile sortimentelor de carburanți.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Ceea ce poate să ajute acest monitor – să îi orienteze pe șoferi spre stațiile de benzină (…) care au prețuri mai mici. (…) Iar în timp, concurența asta crescută între stațiile de benzină le va obliga pe aceastea să își reducă până la urmă profitul, marjele lor, adaosurile lor, deci să coboare prețul ceva mai jos”.
Între timp, Consiliul Concurenței verifică de ce prețurile fără taxe ale benzinei și motorinei sunt mai mari decât în alte state europene, în contextul în care România are zăcăminte și rafinării, iar alte țări depind doar de importuri.
Investigația pe piața carburanților ar urma să fie gata până la sfârșitul anului.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun