Scumpirea carburanților pare de neoprit! Prețurile sortimentelor premium au depășit pragul de 6 lei și 50 de bani

Carburanții sunt tot mai scumpi. În tot mai multe benzinării, prețurile celor mai ieftine sortimente de benzină și motorină se apropie sau chiar depășesc 6 lei pe litru. Economiștii vorbesc deja de un nou val de scumpiri la pompă, după ce cotația barilului de petrol a trecut de 85 de dolari.

Benzina și motorina ne costă tot mai mult! În multe benzinării din București, prețurile carburanților premium au depășit pragul de 6 lei și 50 de bani pe litru. Și prețurile sortimentelor de benzină și de motorină standard se apropie sau chiar depășesc 6 lei pe litru. Un plin de rezervor costă acum, în medie, cu 32 de lei mai mult față de începutul anului și cu 44 de lei în plus față de octombrie 2017.

ELIT

Companiile de petrol explică scumpirile prin majorarea taxelor şi prin creşterea preţului barilului de petrol. Cotația țițeiului a depășit nivelul record de 85 de dolari, ca urmare a situației tensionate din Orientul Mijlociu.

Răzvan Orășanu: „Trebuie sa fim atenți un pic la prețurile astea, pentru că se duc în toată economia. Inclusiv în prețul pâinii se regăsesc, inclusiv în prețul tuturor mărfurilor, pentru că toate mărfurile înainte de a ajunge la consumatori trebuie transportate„.

România va avea un sistem de monitorizare a prețurilor carburanților până la finalul anului.

În plus, companiile de petrol ar putea fi obligate prin lege să pună la dispoziția autorităților prețurile sortimentelor de carburanți.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Ceea ce poate să ajute acest monitor – să îi orienteze pe șoferi spre stațiile de benzină (…) care au prețuri mai mici. (…) Iar în timp, concurența asta crescută între stațiile de benzină le va obliga pe aceastea să își reducă până la urmă profitul, marjele lor, adaosurile lor, deci să coboare prețul ceva mai jos”.

Între timp, Consiliul Concurenței verifică de ce prețurile fără taxe ale benzinei și motorinei sunt mai mari decât în alte state europene, în contextul în care România are zăcăminte și rafinării, iar alte țări depind doar de importuri.

Investigația pe piața carburanților ar urma să fie gata până la sfârșitul anului.

Sursa: stiritvr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...