SCRISOARE DESCHISĂ: Jurnalistul albaiulian Radu Ciobotea cere explicații Ministerului Culturii privind listarea UNESCO a Roșiei Montane. Care sunt nelămuririle sale
Jurnalistul albaiulian Radu Ciobotea cere explicații Ministerului Culturii privind listarea UNESCO a Roșiei Montane printr-o scrisoare deschisă, pe care o redăm mai jos:
Stimate Domnule Ministru,
Numele meu este Radu Ciobotea si sunt jurnalist independent, colaborator al mai multor publicatii on- si off- line precum si a unor posturi locale si nationale de televiziune. In aceasta calitate, din dorinta de a realiza un material jurnalistic echilibrat si documentat si totodata facand uz de prevederile legii 544 privind liberul acces la informatiile publice, ma adresez dumneavoastra pentru a-mi comunica o serie de informatii pe care eu le consider de interes public.
Astfel, va marturisesc ca urmaresc cu interes si de multa vreme chestiunea Rosia Montana. In ultima perioada (mai precis in ultima parte a anului 2016) am observat o intensificare in zona publica a acestei teme, care la un moment dat parea „inchisa”. Brusc si dintr-o data am vazut ca se grabeste (aparent) toata lumea cu clasarea satului Rosia Montana ca sit UNESCO. Si a inceput vanzoleala in on-line, in special pe platforma de socializare Facebook, si au inceput sa curga declaratiile, atentionarile si „somatiile” publice catre autoritati (in special catre Primul Ministru) iar in final, undeva la inceput de ianuarie 2017 apare un comunicat de presa, dat de Ministerul condus acum de dumneavoastra, prin care se afirma depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO.
In acest context am incercat sa inteleg ce se intampla si am cautat „actorii”. Am gasit multiple postari si luari de pozitie pe tema listarii, facute de fostii ministri Corina Suteu si Vlad Alexandrescu, dar cel mai mult m-a intrigat o postare facuta de avocatulretelei de ONG-uri Soros – Marius Harosa– in data de 5 ianuarie 2017, pe care-o inserez mai jos, ca s-o vedeti si dvs.:
Astfel, in legatura cu aceasta postare coroborata cu depunerea dosarului UNESCO as avea cateva intrebari punctuale:
- Daca exista sau a existat in cadrul Ministerului Culturii o echipa dedicata problemei listarii UNESCO a Rosiei Montane (din postarea domnului Harosa rezulta ca ar fi existat o echipa in acest sens, din care dansul se mandreste ca a facut parte); iar daca exista (a existat) o asemenea echipa, care este componenta ei, care a fost sau este maniera de angajare si retribuire a membrilor acestei echipe;
- Daca domnul Harosa, avocat, a facut sau face parte din echipa la care am facut referire in intrebarea anterioara; intreb acesata intrucat este de notorietate faptul ca domnul Harosa desfasoara o activitate (aparent) pro-bono in cadrul tuturor proceselor pe care Fundatia Soros (prin asociatiile derivate din acesata) si Alburnus Maior (o organizatie de mediu) le-a intentat statului roman pe tema Rosia Montana; iar daca este sau a fost parte din echipa, care este sau a fost forma de colaborare a acestuia cu Ministerul;
- Intrucat tema Rosia Montana a fost puternic politizata si polarizata in ultimii ani si intrucat Fundatia Soros (in mod direct si prin asociatiile derivate din aceasta) a avut de la inceput un rol de opozitie publica fata de investitia miniera de la Rosia Montana (concretizata inca de prin 2007 cu deschiderea unei sucursale in Rosia Montana), si intrucat toti cei din postarea d-lui Harosa (Stefan Balici, Vlad Alexandrescu, Corina Suteu, Dumitru Dobrev, Andreea Szabo, Claudia Apostol, Alex Gavan, Oana Bogdan, Marius Harosa) sunt membrii activi in cadrul fundatiei Soros (sau in organizatii derivate din aceasta), va rog sa-mi spuneti daca la nivel de minister s-a realizat vreo analiza privind obiectivitatea acestor persoane in ce priveste tema Rosiei Montane; iar daca nu s-a realizat, va rog sa-mi spuneti cine a facut posibila implicarea acestora intr-o tema atat de sensibila ca listarea UNESCO, stiuta fiind subiectivitatea acestora in legatura cu acest subiect;
- In postare se face o referire la „cei care nu ne-au impiedicat – prietenii stiu cine”; ati putea sa ne spuneti cine sunt acei „prieteni” care ar fi putut dar nu au impiedicat demersul de listare?
- In ce forma si in ce calitate niste reprezentanti de frunte ai statului roman (ministrii culturii Corina Suteu, secretarul de stat Oana Bogdan, directorul Institutului National al Patrimoniului Stefan Balici, senatorul Vlad Alexandrescu) colaboreaza si „fac echipa” cu niste persoane fizice, membrii ai unor ONG-uri legate de fundatia Soros – Dumitru Dobrev, Andreea Szabo, Claudia Apostol, Alex Gavan? Care a fost modul in care a functionat aceasta echipa mixta de oficiali ai statului roman si persoane fizice si ONG-uri legate de Fundatia Soros? Au existat sau exista forme de colaborare contractuala intre Ministerul Culturii sau alte institutii ale statului roman si aceste persoane fizice sau firmele acestora sau apropiati ai acestora?
- Avand in vedere ca oficialii statului mentionati mai sus au detinut sau detin societati comerciale si ONG-uri, in mod direct sau prin persoane interpuse, societati si ONG-uri specializate in domeniul reabilitarii patrimoniului construit precum si accesarii de fonduri destinate aceluiasi scop, s-a facut o analiza daca demersul acestora (aproape) agresiv si extrem de pripit de listare UNESCO a Rosiei Montane nu se face tocmai pentru ca ulterior sa beneficieze de contracte si fonduri destinate unei (eventuale) reabilitari a patrimoniului de la Rosia Montana, asigurandu-si prin implicarea din aceasta etapa incipienta un avantaj competitiv, ceea ce ar constitui un conflict major de interese?
- In final, in contextul in care statul roman (pe care si dumneavoastra il reprezentati) se gaseste intr-o disputa juridica cu investitorii de la Rosia Montana, care poate avea consecinte economice serioase pentru statul roman, va rog sa-mi comunicati daca a existat o analiza juridica a consecintelor listarii UNESCO pentru procesul dintre stat si investitor; va intreb aceasta intrucat o eventuala listare UNESCO echivaleaza cu o nationalizare a investitorilor de la Rosia Montana.
In speranta ca veti avea timpul si amabilitatea de-a raspunde solicitarilor mele si reiterand faptul ca aceste informatii sunt deosebit de importante pentru demersul jurnalistic pe care-l intreprind, va multumesc si va doresc spor in ceea ce faceti.
Cu stima,
Radu Ciobotea – jurnalist
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana