Rămâi conectat

Actualitate

Școala poate să decidă, prin consiliul de administrație, cursuri online pentru elevii care nu pot participa fizic

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Școala poate să decidă, prin consiliul de administrație, cursuri online pentru elevii care nu pot participa fizic

Școlile pot să desfășoare cursuri online pentru elevii care nu pot participa fizic la ore, după cum a declarat, ieri, consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, la Antena 3.

Întrebat de situația fetiței ce a fost lovită de un polițist pe trecerea de pietoni și nu poate merge fizic la școală, acesta a spus că „școala poate să decidă, prin Consiliul de administrație, că îi permite acelei eleve să participe în sistem online” și „fetița nu trebuie să meargă la școală, este o înțelegere greșită”.

De precizat este că Radu Szekely a declarat în urmă cu două zile pentru Edupedu.ro că „noi nu avem baza legală ca să putem spune că această fată poate urma cursuri online, pentru că legea spune clar că frecventarea orelor trebuie să fie fizică”.

Tot atunci, acesta a mai menționat că fata poate participa la orele online doar dacă „în clasa ei sunt deja copii care au boli cronice și fac ore online”: „În starea de alertă și de urgență s-au făcut modificări pentru că situația o impunea. Fata poate urma școala online doar dacă în clasa ei sunt deja copii care au boli cronice și fac ore online, așa s-ar putea și ea alătura lor. Noi nu putem cere școlii să o lase doar pe ea să facă ore online, pentru că legea nu permite acest lucru.”

Ieri, consilierul ministrului Educației a avut o schimbare de poziție și a susținut că „din păcate, noi avem o gândire normativă în stat, care spune că dacă nu ni se permite ceva, este interzis”.

În declarațiile sale, Szekely dă vina pe școli, pentru că nu îți asumă răspunderea de a lua decizii: „Cred că există o obișnuință ca pentru fiecare caz în parte să întrebăm ministrul Educației cum să facem. Într-o societate în care toată lumea dorește ca școlile să fie autonome, nu mi se pare corect ca pentru fiecare decizie punctuală, referitoare la un copil (…)”.

La câteva secunde distanță, el menționează că se lucrează la niște modificări, astfel încât școlile să își asume „această responsabilitate”: „Lucrăm acum la niște modificări, se discută niște modificări ale Regulamentului de ordine și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prin care să permitem școlilor să-și asume această responsabilitate.”

Redăm dialogul dintre Radu Szekely și moderatoare:

Radu Szekely: Încerc să vă explic care este situația și de unde apar neînțelegerile. În cazul doamnei, fetița nu trebuie să meargă la școală, este o înțelegere greșită. Există instituţia scutirii medicale în România, care spune că, la recomandarea medicului, elevul poate întrerupe cursurile pentru o durată de timp chiar nelimitată. În cazul acesta este vorba despre mai mult de patru săptămâni, iar legea prevede, în momentul de față, pentru aceste cazuri şcolarizarea la domiciliu. Fetița nu trebuie să meargă la școală.

Moderatoare: (…) Dacă tot am avut modelul școlii online pe care l-am promovat doi ani de zile, de ce nu păstrăm facilitățile din el?

Radu Szekely: Dacă îmi dați voie să termin, are posibilitatea să solicite școlarizare la domiciliu. Deci, să renunțe la școală nu este în niciun fel o impoziție a legii. Există această posibilitate în momentul de față. În ceea ce privește învățarea online, doamna spunea că ordinul respectiv interzice participarea fetiței la învățământ online în momentul de față. Nu este adevărat nici acest lucru. Ordonanța permite acelor copii pentru care prezența la școala ar reprezenta un risc la sănătatea lor, pentru că, prezentându-se la școală, există riscul să se îmbolnăvească, să ia virusului ….

Moderatoare: Dar în cazul acestui copil, domnule secretar de stat, nu este vorba despre asta. Are alt gen de afecțiuni, nu crește riscul de a lua Covid.

Radu Szekely: Nu i se interzice în mod expres.

Moderatoare: Dar nici nu i se permite.

Radu Szekely: Din păcate, noi avem o gândire normativă în stat, care spune că dacă nu ni se permite ceva, este interzis. Pe când gândirea normală este exact invers: în momentul în care nu este expres interzis, este permis.

Moderatoare: Ce ați face dumneavoastră în locul acestei familii?

Radu Szekely: Școala poate să decidă, prin Consiliul de administrație, că îi permite acelei eleve să participe în sistem online. Am luat act și noi de această lipsă de încredere a școlilor în asumare.

Moderatoare: Flexibilitate?

Radu Szekely: Nu aș spune lipsă de responsabilitate. Cred că există o obișnuință ca pentru fiecare caz în parte să întrebăm ministrul Educației cum să facem. Într-o societate în care toată lumea dorește ca școlile să fie autonome, nu mi se pare corect ca pentru fiecare decizie punctuală, referitoare la un copil (…) Lucrăm acum la niște modificări, se discută niște modificări ale Regulamentului de ordine și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prin care să permitem școlilor să-și asume această responsabilitate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea