Şcoală Kronstadt în Alba – din ce în ce mai aproape de materializare
Agenţii economici din Alba au fost invutaţi astăzi la o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba, cu primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, dar şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, pentru a se informa cu privire la posibilitatea implementării modelului german de şcoală profesională în judeţul nostru.
În judeţul Braşov funcţionează deja de aproximativ un an de zile o astfel de şcoală profesională. Ce aduce nou această formă de şcolarizare? Mai multă practică şi mai puţină teorie, comparativ cu modelul românesc. Durata studiilor este de doi ani, iar după terminarea acestora, daca absolvenţii doresc să lucreze pe teritoriul Germaniei, pot face acest lucru, dacă mai fac un curs de pregătire practică de şase luni.
Un alt aspect important al acestei forme de învăţământ constă în faptul că specializările sunt create pe baza necesităţilor de pe piaţa forţei de muncă, la propunerea agenţilor economici din zonă. Aceştia sunt şi cei care vor absorbi forţa de muncă nou creată.
Printre avantajele oferite de această formă de şcolarizare se numără o bursă în valoare de 200 de lei din partea ministerului şi alţi 200 de lei din partea agenţilor economici unde tinerii îşi desfăşoară practica. În plus aceştia primesc şi o masă caldă pe zi şi transport gratuit către fabrici pe durata practicii.
În ceea ce priveşte rigorile, sistemul german îşi păstrează renumele. Elevii sunt atent verificaţi în privinţa absenţelor şi a activităţilor pe care le au la cursuri şi în practică. Candidaţii trebuie să aibă sub 18 ani şi să fie absolvenţi de clasa a IX-a.
Există sprijin pentru înfiinţarea unei şcoli Kronstadt în Alba
Acest proiect se bucură de sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Consiliului Local Alba Iulia, care ar putea pune la dispoziţie o clădire în care să îşi desfăşoare activitatea această şcoală. Primarul Mircea Hava, prezent la întâlnire, vede o astfel de şcoală mult mai practică decât variantele care există în momentul de faţă, spunând că preferă să finanţeze această unitate de învăţământ decât pe cele care „au rezultate de 4% promovabilitate la Bacalaureat”.
Agenţii economici s-au arătat şi ei interesaţi de proiect, însă spre deosebire de Braşov, în Alba propunerile privind specializările se referă şi la industria alimentară sau domeniul viniviticol. Pe lângă aceste propuneri, în judeţul nostru ar putea fi formaţi specialişti în operare maşini cu comandă numerică, mecatronică, dar şi sudură, matriţerie sau prelucrarea pielii.
Toate propunerile firmelor vor fi trimise către Consiliul Judeţean Alba în următoarea perioadă, iar dacă există interes, va fi organizată şi o vizită în Braşov pentru a lua contact direct cu ceea ce înseamnă o Şcoală Kronstadt în România.
Dacă lucrurile se vor mişca repede, şcoala ar putea să înceapă să funcţioneze chiar din toamna acestui an.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 ianuarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]