Șase judecători ai CSM au decis „cenzurarea” ROLII. Motivările nu vor mai fi trimise de către instanțe spre platformă
Șase judecători ai CSM au decis „cenzurarea” ROLII. Motivările nu vor mai fi trimise de către instanțe spre platformă
Șase judecători din cadrul CSM au decis ca motivările să nu mai fie trimise de către instanțe spre platforma rolii.ro. Jurisprudența va ajunge al CSM care va cenzura dosarele după bunul plac și fără a da socoteală nimănui, sute de dosare din cadrul platformei just.ro, care este coordonată de ministerul Justiției, fiind deja anonimizate în baza unor cereri bizare.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât, astăzi, cu 6 voturi Da, 3 Nu și 1 Nul „încetarea accesului programatic al oricărei entități terţe la jurisprudența anonimizată și la metadatele asociate acesteia, prin intermediul ROLII.
Gruparea Savonea din CSM a mai decis ca biroul informatică „va lua de îndată măsurile tehnice necesare pentru a configura sistemul informatic astfel încât să nu mai fie permis niciunei entități terțe accesul programatic la jurisprudența anonimizată și la metadatele asociate acesteia, prin intermediul ROLII”.
Nu se mai trimit acte
Cei șase judecători din CSM au mai stabilit „încetarea autorizării date instanțelor judecătorești de a pune la dispoziția Fundației ROLII hotărârile judecătorești pronunțate, în vederea publicării lor”. CSM invocă presupuse accesări ilicite, nerespectarea standardelor de anonimizare, precum şi a nerespectarea hotărârilor Plenului Consiliului privind „excluderea anumitor obiecte precum racolarea minorilor în scopuri sexuale, rele tratamente aplicate minorului, incest, pornografie infantilă, divorţ etc”, se arată în decizia Secției de astăzi.
Secția a mai dat ordin ca biroul informatică să ia „de îndată măsurile tehnice necesare pentru a configura sistemul informatic astfel încât să nu mai fie preluate hotărârile judecătorești pe serverul alocat aplicației ROLII, iar Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii va realiza demersurile necesare în vederea desființării Fundației „Institutul Român de Informaţii juridice” (ROLII).
Obsesia controlului total
Prin acest demers, CSM urmărește să dețină controlul total pe motivările care vor fi încărcate pe propriul portal de jurisprudență, rejust.ro. Rolii.ro era deținut de CSM și Uniunea Barourilor. Ăn acest moment, nimeni nu poate explica de ce este greșit să existe două portaluri de jurisprudență.
Hotărârea celor șase din CSM vine în contextual în care tot mai multe dosare dispar pur și simplu de pe portalul just.ro, administrat de ministerul Justiției. Pentru anonimizarea dosarelor se invocă fel de fel de pretexte începând cu GDPR și terminând cu „dreptul de a fi uitat”. Din moment ce dosare și deciziile instanțelor de judecată nici nu sunt trecute pe portal, șansa de a fi descoperite în noul portal de jurisprudența rejust.ro sunt aproape de zero.
Tentația de a se judeca între ei
Judecătorii din CSM au ridicat secretomania din sistemul judiciar la cote nemaîntâlnite, documente banale fiind anonimizate total.
În aceeași ședință, judecătorii din CSM au mai stabilit că, în noul sistem, „anterior publicării, hotărârile vor fi anonimizate în ceea ce privește următoarele informații: numele și prenumele, porecla, data și locul naşterii, codul numeric personal, adresa de domiciliu, denumirea societăţii, sediul social, codul de identificare, numărul dosarului, precum și orice alte date care pot conduce la identificarea dosarului”.
Prin aceste măsuri luate de CSM în ultimele luni de mandat transparentizarea actului de justiție a devenit o glumă proastă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii