Rămâi conectat

Actualitate

Șase judecători ai CSM au decis „cenzurarea” ROLII. Motivările nu vor mai fi trimise de către instanțe spre platformă

Publicat

în

Șase judecători ai CSM au decis „cenzurarea” ROLII. Motivările nu vor mai fi trimise de către instanțe spre platformă

Șase judecători din cadrul CSM au decis ca motivările să nu mai fie trimise de către instanțe spre platforma rolii.ro. Jurisprudența va ajunge al CSM care va cenzura dosarele după bunul plac și fără a da socoteală nimănui, sute de dosare din cadrul platformei just.ro, care este coordonată de ministerul Justiției, fiind deja anonimizate în baza unor cereri bizare.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât, astăzi, cu 6 voturi Da, 3 Nu și 1 Nul „încetarea accesului programatic al oricărei entități terţe la jurisprudența anonimizată și la metadatele asociate acesteia, prin intermediul ROLII.

Elit - Gustul Desăvârșit

Gruparea Savonea din CSM a mai decis ca biroul informatică „va lua de îndată măsurile tehnice necesare pentru a configura sistemul informatic astfel încât să nu mai fie permis niciunei entități terțe accesul programatic la jurisprudența anonimizată și la metadatele asociate acesteia, prin intermediul ROLII”.

Nu se mai trimit acte

Cei șase judecători din CSM au mai stabilit „încetarea autorizării date instanțelor judecătorești de a pune la dispoziția Fundației ROLII hotărârile judecătorești pronunțate, în vederea publicării lor”. CSM invocă presupuse accesări ilicite, nerespectarea standardelor de anonimizare, precum şi a nerespectarea hotărârilor Plenului Consiliului privind „excluderea anumitor obiecte precum racolarea minorilor în scopuri sexuale, rele tratamente aplicate minorului, incest, pornografie infantilă, divorţ etc”, se arată în decizia Secției de astăzi.

Secția a mai dat ordin ca biroul informatică să ia „de îndată măsurile tehnice necesare pentru a configura sistemul informatic astfel încât să nu mai fie preluate hotărârile judecătorești pe serverul alocat aplicației ROLII, iar Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii va realiza demersurile necesare în vederea desființării Fundației „Institutul Român de Informaţii juridice” (ROLII).

Obsesia controlului total

Prin acest demers, CSM urmărește să dețină controlul total pe motivările care vor fi încărcate pe propriul portal de jurisprudență, rejust.ro. Rolii.ro era deținut de CSM și Uniunea Barourilor. Ăn acest moment, nimeni nu poate explica de ce este greșit să existe două portaluri de jurisprudență.

Hotărârea celor șase din CSM vine în contextual în care tot mai multe dosare dispar pur și simplu de pe portalul just.ro, administrat de ministerul Justiției. Pentru anonimizarea dosarelor se invocă fel de fel de pretexte începând cu GDPR și terminând cu „dreptul de a fi uitat”. Din moment ce dosare și deciziile instanțelor de judecată nici nu sunt trecute pe portal, șansa de a fi descoperite în noul portal de jurisprudența rejust.ro sunt aproape de zero.

Tentația de a se judeca între ei

Judecătorii din CSM au ridicat secretomania din sistemul judiciar la cote nemaîntâlnite, documente banale fiind anonimizate total.

În aceeași ședință, judecătorii din CSM au mai stabilit că, în noul sistem, „anterior publicării, hotărârile vor fi anonimizate în ceea ce privește următoarele informații: numele și prenumele, porecla, data și locul naşterii, codul numeric personal, adresa de domiciliu, denumirea societăţii, sediul social, codul de identificare, numărul dosarului, precum și orice alte date care pot conduce la identificarea dosarului”.

Prin aceste măsuri luate de CSM în ultimele luni de mandat transparentizarea actului de justiție a devenit o glumă proastă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Publicat

în

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va fi gata anul acesta, a afirmat, pentru AGERPRES, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului de la 21 de zile la 24 de ore.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Chiriţă.

Potrivit acestuia, contextul energetic actual a scos în evidenţă faptul că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.

„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.

Astfel, România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW – surse fotovoltaice, 2.300 MW – surse eoliene şi 1.000 MW – surse hidro.

Acum, la nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030.

„Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW – producţie solară şi 7,4 MW – stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW”, a susţinut Chiriţă.

O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe, a amintit el.

Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai sunt cel puţin trei avantaje: se reduc semnificativ pierderile în conducte, se reduce poluarea şi se reduce consumul de gaze.

O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investiţiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2.000 MW, pentru a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, a mai spus oficialul ANRE.

sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare