Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sărbători de iarnă MAGICE la Alba Iulia. Din 1 DECEMBRIE, Piaţa Cetăţii se transformă într-o lume de BASM. Căsuţa lui Moş Crăciun, brad, patinoar şi standuri cu bunătăţi

Alexandra Mates

Publicat

în

Inaugurare-Parc-Sarbatori-Iarna-79Brad cu mii de luminiţe, patinoar, scenă în aer liber pentru spectacole şi Căsuţa lui Moş Crăciun, dar şi căsuţe desprinse parcă din cărţile cu poveşti, cu bunătăţi tradiţionale şi cadouri de Crăciun, de toate acestea se vor putea bucura albaiulienii în această iarnă. Vineri, în şedinţa ordinară, consilierii locali vor vota un proiect de hotărâre privind condiţiile de amenajare şi taxele de închiriere în Parcul de Sărbători. Parcul ar urma să fie deschis pe perioada 1 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015.

Potrivit proiectului de hotărâre ce va fi supus la vot în şedinţa de vineri, la fel ca şi anii trecuţi, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia va fi amenajat un parc al sărbătorilor de iarnă. În cadrul acestuia, vor fi  amplasate chioşcuri din lemn destinate desfăşurării de activităţi de alimentaţie publică, activităţi de comercializare a produselor de artizanat şi a produselor industriale de sezon. Chioşcurile în care se vor desfăşura aceste activităţi vor fi executate de către comercianţii doritori să participe la acest eveniment pe cheluiala lor, alte câteva urmând să fie executate de către Primărie,  şi date apoi spre închiriere comercianţilor.

Citește și:  mesaje de Crăciun și mesaje de Anul Nou

Tot în incinta Parcului Sărbătorilor de Iarnă, se va amplasa Căsuţa lui Moş Crăciun, o scenă în aer liber, unde să se desfăşoare spectacole în permanenţă, dar şi un brad de Crăciun.

Parc-de-CraciunNu va lipsi nici în acest an PATINOARUL. La fel ca şi anul trecut se doreşte amenajarea unui patinoar artificial  demontabil, pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor amatorilor de sporturi de iarnă în aer liber.

Referitor la amenajarea patinoarului, consilierii vor trebui să voteze dacă sunt de acord cu opţiunea de a stabili o taxă specială de 0,1 lei/mp/zi, taxă ce va fi achitată de către societatea care îl va amplasa, aceasta asigurând şi exploatarea, transportul şi întreţinerea acestuia pe întreaga perioadă.

Potrivit raportului de specialitate, aceasta ar fi cea mai avantajoasă variantă, având în vedere că pentru închirierea unui patinoar Primăria ar fi trebuit să suporte costuri între 30.000 şi 40.000 de euro,la care se adaugă cheltuielile de exploatare ale acestuia (apă, energie electrică, personal) bani de care primăria nu dispune. Tot în raport se arată că alte primării din ţară au cumpărat patinoare la preţuri cuprinse între 300.000 de euro şi 400.000 de euro. La fel, sume foarte mari, de care primăria nu dispune.

Perioada de funcţionare a patinoarului va fi din data de 1 decembrie 2014 până în data de 15 ianuarie 2015, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor.

Taxele propuse pentru utilizarea temporară a locurilor publice, pentru zona în care va fi amplasat Parcul Sărbătorilor de Iarnă, sunt:

*  1 leu/mp/zi pentru activitatea de alimentaţie publică

*  0,8 lei/mp/zi pentru comercializarea produselor de artizanat şi a produselor industriale de sezon

* 2 lei/mp/zi pentru închirierea chioşcurilor pentru activitatea de alimentaţie publică

*  1 leu/mp/zi pentru închirierea chioşcurilor pentru desfacerea produselor de artizanat şi a produselor industriale de sezon

Cheltuielile aferente funcţionării parcului, precum energia electrică, apă-canal, iluminat public, paza zonei, amplasarea toaletelor ecologice şi a containerelor destinate colectării gunoiului, asigurarea unei macarale de 3-4 tone şi a unui stivuitor necesare încărcării, descărcării, în/din mijlocul de transport al patinoarului, vor fi suportate de către Primăria Municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba, de Ziua Națională. Concurs cu premii în cârnați și vin, pentru cei care ghiceau greutatea animalului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba, de Ziua Națională. Concurs cu premii în cârnați și vin, pentru cei care ghiceau greutatea animalului

Decebal, un porc de dimensiuni impresionante este mândria unei familii de gospodari din orașul Cugir, care a fost sacrificat vineri, 1 decembrie, după datina de tăiat porcul, înainte de Crăciun. Porcul a fost crescut în gospodărie timp de doi ani și șase luni, iar la tăiere a cântărit 423 de kg.

Citește și: Cu cât se vinde un porc în iarna anului 2023: Un milion de exemplare sacrificate pentru masa de Crăciun

Cu o săptămână înainte de a fi sacrificat, proprietarul lui Decebal a lansat pe rețeaua de socializare Facebook și un concurs cu premii. Cei care urmau să ghicească greutatea animalului sau erau cel mai aproape de cifra corectă, vor fi recompensați cu vin și cârnați, preparați din carnea porcului: ”Câte kg să aibă? Cei care vor scrie cât cântărește vor fi premiați cu cârnați și vin. Dacă sunt mai mulți câștigători, premiul se împarte”, a scris omul pe Facebook.

Citește și: Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi

Vineri, 1 decembrie, de Ziua Națională, Decebal a fost cântărit și sacrificat. Porcul cântărea nu mai puțin de 423 de kg. Cinci persoane au ghicit greutatea animalului și au câștigat cele 10 kg de cârnați și cei 10 litri de vin puși la bătaie de bărbat.

Din cei cinci câștigători, trei au ales să își doneze premiile unor familii nevoiașe din Cugir, care cu siguranță se vor bucura de bunățile primite de sărbătorile care bat la ușa: ”Încă un câștigător cu inima bună donează premiul câștigat la tombola cu kg lui DECEBAL, către o familie. Sincer, atât sunt de fericit de aceste donații”, spune Viorel Petrescu.

Cugireanul anunță că la anul revine cu alte exemplare impresionante de porci, printre care fiul lui Decebal, Burebista și Tanku.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare