„Sărbătoarea mocanilor”, prilej de cinstire şi perpetuare a tradiţiilor străbune
Comuna Meteş a demonstrat încă o dată că pecetea timpului nu şi-a pus amprenta asupra tradiţiilor şi obiceiurilor care continuă să dăinuie. În cadrul manifestării „Sărbătoarea Mocanilor” care s-a desfăşurat în Meteş, duminică, 14 august a.c, s-au prezentat o serie de evenimente menite să arate dorinţa fierbinte a locuitorilor din această comună pentru a prezenta cu mândrie şi cinste diferite tradiţii în cadrul unor concursuri, respectiv concursul „Miss Mocana” şi concursul gastronomic de mâncăruri tradiţionale.
Evenimentul a debutat cu decernarea de diplome şi premii de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, pentru cei care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi cei care au împlinit 18 ani. Aceştia au fost premiaţi cu suma de 300 lei, respectiv 200 lei, comuna Meteş fiind singura comună din judeţ care acordă premiul de 200 lei tinerilor care au împlinit în acest an frumoasa vârstă de 18 ani. În cadrul sărbătorii s-a organizat şi un veritabil concurs gastronomic cu mâncăruri tradiţionale, unde s-au acordat puncte pentru cele mai gustoase preparate, cele mai aspectuoase preparate, s-au punctat originalitatea, autenticitatea portului popular, modul de prezentare şi de primire în stand şi nu în ultimul rând autenticitatea decorului standului. În competiţie s-au înscris 4 sate din comuna Meteş: Presaca Ampoiului, Meteş, Tăuţi şi Ampoiţa. Din fiecare sat a participat o singură echipă cu cele mai pricepute bucătărese şi cele mai gospodine fete. Juriul a fost format din 5 membri, care au fost luaţi din rândul invitaţilor. Anul acesta din juriu au făcut parte reprezentanţi ai presei, televiziunea, precum şi oficialităţi din judeţul Alba. Mâncarea a fost atent analizată de către juriu şi în acelaşi timp şi degustată.
La concursul gastronomic premiile au fost înmânate de către preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, în această ordine: pe locul I s-a aflat satul Presaca Ampoiului, care a primit premiul de 400 lei; pe locul II la egalitate s-au situat satele Tăuţi şi Meteş, care au primit un premiu de 300 lei; iar pe locul III s-a aflat satul Ampoiţa, care a primit un premiu de 200 lei. Acest concurs gastronomic nu numai că a făcut deliciul tuturor celor prezenţi, în acelaşi timp a dat suflet şi culoare acestei sărbători.
La cea de a treia ediţie a concursului „Miss Mocana” au participat 3 concurente de pe Valea Ampoiului. Tinerele concurente au purtat haine populare tradiţonale, fiecare reprezentând cu mândrie satul de baştină. Probele la care au fost supuse concurentele au dat posibilitatea acestora de a demonstra că sunt mocane cu adevărat. În timp ce juriul delibera, a avut loc un impresionant spectacol de iluzionism, care a fascinat publicul. În urma jurizării, premiile au fost împărţite astfel: premiul I s-a acordat unei fete din satul Tăuţi, Guica Marcela, premiul II – Onica Ioana, iar pe locul III s-a situat Dumitraş Daniela. Câştigătoarele concursului „Miss Mocana” au primit 100 lei – premiul I, 80 lei – premiul II, premiul III – 60 lei. Anul acesta titlul de Miss Mocana a fost obţinut de către Guica Marcela, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic Apulum din Alba – Iulia, originară din satul Tăuţi care ne-a mărturisit că: „Acest premiu m-a ajutat să am mai multă încredere în propriile mele forţe pentru că ştiu că pot realiza tot ceea ce îmi propun. Totodată, consider că naturaleţea şi simplitatea de care am dat dovadă au constituit un atu pe parcusul întregii competiţii”.
Referitor la acest eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a afirmat: „Sărbătoarea Mocanilor este un eveniment care nu are asemănare, este o sărbătoare cu nume sonor. Acest eveniment este unul de referinţă, ce păstrează tradiţiile folclorice. Totodată, această sărbătoare va ajuta dezvoltarea turismului rural în zonă şi sunt sigur că primarul Traian Ursaleş va dezvolta acest turism, întrucât are ce pune în valoare din punct de vedere folcloric, gastronomic şi cultural. Cei care doresc să se convingă să vină aici pentru a vedea ceva inedit. ”
Spectacolul folcloric a însufleţit această sărbătoare, la acest spectacol au participat Ansamblul Dor şi Suflet Presăcan precum şi grupuri folclorice din Lunca Ampoiului şi Lunca Meteşului. Interpreţi precum Anca Almăşan, Aurelian Plăcintă, Nicoleta Man, Elena Sunzuiană, Floricica Moga şi Dina Vărărean au dat un strop de culoare şi viaţă unui eveniment excepţional la care au participat aproximativ 600 de oameni. Sărbătoarea Mocanilor s-a încheiat cu un splendid foc de artificii care a făcut ca pentru câteva minute comuna Meteş să strălucească în toată splendoarea sa.
Mădălina TOMA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț
Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț Un accident mortal a avut loc vineri seara la Lupșa, în județul Alba. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului. Citește și: ACCIDENT rutier la Sebeșel: O vârstnică din Alba a ajuns […]