Săptămâna viitoare se va semna contractul cu sculptorul Mihai Buculei pentru realizarea Monumentului Unirii de la Alba Iulia
Contractul cu sculptorul Mihai Buculei, pentru realizarea Monumentului Unirii de la Alba Iulia, se va semna săptămâna viitoare, a spus, marți, ministrul Culturii, George Ivașcu. Monumentul marchează 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România și trebuie finalizat până la 1 decembrie.
Ministrul Culturii a fost întrebat, marți, la Lancrăm, când va fi semnat contractul cu sculptorul Mihai Buculei pentru realizarea Monumentului Unității Naționale, el răspunzând că săptămâna viitoare.
”Sunt două condiții la care noi i-am spus autorului că ținem foarte mult. Unu, suma aceea de bani care a fost aprobată prin lege şi mai ales termenul. Pentru mine, prima condiție este termenul. Adică, în noiembrie să fie pus monumentul, pentru ca la 1 decembrie să ne bucurăm cu toții de el. Stă doar în puterea domniei sale (n.r. sculptorul Mihai Buculei) de a veni în sprijinul nostru – al nostru mă refer la toți cei care suntem implicași și care ne dorim acest monument”, a spus George Ivașcu.
Întrebat, de asemenea, dacă există suficient timp pentru finalizarea monumentului până în luna decembrie, când se sărbătoresc 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, ministrul a răspuns: ”Domnia sa (n.r. sculptorul) susține că da. Noi suntem în sprijinul său”.
Monumentul Unității Național, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.
Pe lângă monument, s-au alocat bani și pentru amenajarea parcului unde acesta va fi amplasat. Astfel, potrivit proiectelor aprobate în Consiliul Local Alba Iulia, un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria.
Podul va traversa cel mai important parc din oraş şi va fi armat astfel încât să susţină sute de persoane.
Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei. Zece milioane de lei sunt pentru drepturile de autor și construcția monumentului.
Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.
În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.
La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]