Rămâi conectat

Ştirea zilei

Sângele albaiulienilor, foarte apreciat de țânțarii greu de stârpit!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sângele albaiulienilor, foarte apreciat de țânțarii greu de stârpit! • Gabriel Pleșa: ”Voi notifica compania să intensifice acțiunile de dezinsecție!”

La Alba Iulia, la fel ca în multe alte părți ale României, în ultimele săptămâni, țânțarii fac legea. Nu mai poți ieși la plimbare seara și nici sta în curte, dacă ai norocul să ai așa ceva, să te relaxezi după o zi de muncă, pentru că neprietenii aceștia te invită instantaneu la o partidă de ”fripta”. Nici la capitolul muște nu stăm rău, dar de țânțari ne doare, la propriu, mai tare.

Ministerul Sănătății a început chiar o supraveghere a situației la nivel național, încă din luna iunie, de frica infecției cu virusul West Nile. Astfel, populația este sfătuită ă ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu West Nile prin înțepăturile de țânțari și autorităților administrației publice locale să intensifice dezinsecția în localități, se arată într-un comunicat de presă.

Principalele măsuri de protecție recomandate sunt: evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanțelor repelente de țânțari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Potrivit MS, aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome. Însă, în cazul în care se identifică semne și simptome – febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate, trebuie să se meargă la cel mai apropiat cabinet medical.

”În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară”, spun specialiștii. Până acum, la noi în țară nu a fost raportat nici un caz de infecție cu West Nile.

Contactat pentru a ne oferi detalii despre situația din Alba Iulia și măsurile ce vor fi luate la nivel local, viceprimarul Gabriel Pleșa ne-a declarat că, până în acest moment, nicio sesizare nu a fost făcută, în scris sau în mediul virtual, privind aceste insecte, dar că, în urma sesizării noastre și a îndemnului ministerial va contacta firma care se ocupă de dezinsecția Albei Iulia, pentru a intensifica operațiunile contra țânțarilor. ”DD Chim SRL Deva este firma care a câștigat contractul de dezinsecție, acum câteva luni acesta a fost semnat, bani sunt pentru acest sector, până acum contractul s-a derulat în parametri.

Chiar zilele trecute am discutat cu ei și mi-au comunicat că sunt în curs de a schimba substanțele cu ceva mai puternic, aprobat de minister, pentru a face față acestor noi tipuri de țânțari care au apărut, mult mai rezistenți. Astăzi (n.r. ieri) voi notifica compania să intensifice acțiunile de dezinsecție împotriva acestor insecte!”, a declarat Gabriel Pleșa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Sublocotenentul Ovidiu Szabo, absolvent al Colegiului Militar din Alba Iulia și șef de promoție al Academiei din Brașov, DECORAT cu Emblema de Merit „Știința Militară” clasa a II-a și cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sublocotenentul Ovidiu Szabo, absolvent al Colegiului Militar din Alba Iulia și șef de promoție al Academiei din Brașov, DECORAT cu Emblema de Merit „Știința Militară” clasa a II-a și cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene Sublocotenentul Ovidiu Szabo, absolvent al Colegiului Militar din Alba Iulia și șef de promoție al Academiei Forțelor Aeriene din Brașov […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea