SĂNĂTATE 2025 | Pachete de servicii medicale minimale pentru neasigurați. Spitalizare contra-cost la stat și la privat. Care sunt excepțiile
SĂNĂTATE 2025 | Pachete de servicii medicale minimale pentru neasigurați. Spitalizare contra-cost la stat și la privat. Care sunt excepțiile
Persoanele care nu plătesc la sistemul public de asigurări de sănătate, sau la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din varii motive, au acces la o serie de pachete minimale de servicii medicale gratuite sau compensate, printre care și asistență medicală de urgență și spitalizare pe perioada cât reprezintă urgență medicală.
Persoanele neasigurate la Casa Națională de Asigurări deSănătate, care au nevoie să fie spitalizate, dar au afecțiuni care nu reprezintă urgențe medicală, trebuie să plătească atât intervențiile medicale, cât și spitalizarea în unitățile de stat.
Citește și: Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Prețul minim pentru o zi de spitalizare la stat este stabilit de lege, însă diferă în funcție de specializarea medicală și de la un spital la altul
Persoanele neasigurate beneficiază de un pachet de servicii medicale pentru prevenirea și combaterea cancerului, potrivit legii 293/2022, precum și de pachetul de servicii medicale in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru efectuare testare pentru virusul hepatic B, virusul hepatitic C și la gravidă și virusul HIV, potrivit Antena 3 CNN.
Astfel, un pacient care nu este asigurat la CNAS beneficiază gratuit de servicii medicale strict în situații de urgență, și poate fi internat gratis într-un spital de stat doar pe durata unei urgențe medicale.
După ce se stabilește că situația medicală a pacientului nu mai reprezintă o urgență, continuarea spitalizării presupune achitarea integrală a costurilor, care includ cazarea, hrana, costurile pentru investigații, tratamente și materiale sanitare.
Ministerul Sănătății analizează posibilitatea ca pacienții neasigurați să poată accesa servicii medicale în spitalele publice, contracost.
240 de lei, cel mai mic preț o zi de spitalizare la stat dacă nu ești asigurat
Costul unei zile de spitalizare în unitățile de stat variază în funcție de spital, de localizare și de secția în care este internat pacientul.
Pentru bolnavii cronici, tariful mediu decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spitalelor din București este de aproximativ 240 de lei pe zi, conform datelor oficiale.
Cele mai mari costuri sunt la secțiile de recuperare pentru afecțiuni respiratorii și pediatrie cronică, iar cele mai reduse sunt la psihiatrie și la recuperare și medicină fizică și de recuperare pentru copii.
Pentru intervenții complexe, precum cele de chirurgia cardiovasculară, costurile pot depăși 4.000 de lei pe zi, iar în cazul spitalizării pentru boli infecțioase pot trece de 1.000 de lei pe zi.
Aceste sume reprezintă tarifele CNAS de decontare către spitale, însă ele pot fi mai mari decât valoarea aceasta de bază, în funcție de spital. Pacienții care nu sunt asigurați suportă integral aceste costuri.
La privat, spitalizare costă între 1.500 lei-4.000 de lei/zi
Costul unei zile de spitalizare la unitățile private este semnificativ mai mare decât în sistemul de stat și variază în funcție de specialitatea medicală, complexitatea cazului și de serviciile incluse.
Sunt spitale private din București cu prețuri cuprinse între 800 de lei și 2.000 de lei, însă pot depăși acest interval, în funcție de tipul rezervei medicale, nivelul de confort oferit și de complexitatea intervențiilor medicale necesare.
În cazuri complexe care necesită terapie intensivă sau intervenții chirurgicale specializate, costurile pot sări de 4.000 de lei pe zi.
Pentru pacienții asigurați, există anumite reduceri în funcție de plafonul agreat cu CNAS de fiecare unitate medicală privată, însă pacienții neasigurați trebuie să plătească întreaga sumă.
Cat costă o operație sau alte servicii medicale la stat
În România, costurile pentru spitalizare și intervenții chirurgicale în spitalele de stat sunt stabilite printr-un mecanism național numit DRG (Diagnosis Related Group). DRG presupune că fiecare caz tratat are un tarif calculat după formula: Tarif = Tarif pe caz ponderat (TCP) × Indice de complexitate (ICM). TCP este o sumă fixă, care diferită însă de la un spital la altul, iar ICM arată cât de complex este cazul tratat, potrivit Ordinului nr. 444 din 7 februarie 2025.
Pentru 2025, tariful mediu pe caz (TCP) este de aproximativ 1.800–2.000 lei, iar ICM-ul variază de la 0,4 pentru cazuri foarte simple, până la peste 10, pentru cazuri complexe. De exemplu, într-un spital cu TCP = 1.854 lei și ICM = 1,64, costul decontat pentru un caz ar fi în jur de 3.040 lei, potrivit anexelor la ordinul menționat.
În spitalele publice, costul operației nu este separat, ci este inclus în acest tarif total pe caz, care acoperă atât intervenția chirurgicală propriu-zisă, cât și spitalizarea, îngrijirea, tratamentul și investigațiile aferente.
Astfel, tariful decontat de CNAS pentru un caz simplu este cuprins între 700 de lei și 1.500 lei, în timp ce pentru o intervenție complexă, costul poate urca până la 20.000 lei. Acestea variază în funcție de spital.
În cazul pacienților neasigurați, aceste sume se plătesc integral.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Pensionarii afectați de taxarea pensiilor mai mari de 3.000 de lei fac apel la Ilie Bolojan: „Este lipsă de respect și protecție față de seniorii țării”
PENSII 2025 | Pensionarii afectați de taxarea pensiilor mai mari de 3.000 de lei fac apel la Ilie Bolojan: „Este lipsă de respect și protecție față de seniorii țării” Circa 2 milioane de pensionari vor avea de suferit, începând cu 1 septembrie 2025, ca urmare a măsurilor de austeritate aplicate de actualul Guvern. Federația Națională […]
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie avertizează că finalul lunii iulie vine cu fenomene meteo extreme în România. Sâmbătă, 26 iulie 2025, va fi cea mai fierbinte zi a verii de până acum, […]
TRAGEDIE: Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș Tragedie, vineri după-amiază în județul Mureș. Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș, în zona localității Cipău. Potrivit IPJ Mureș, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș și ai Punctului de Lucru Luduș au fost solicitați în urmă cu puțin timp […]