Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, un produs tradițional românesc din carne de porc, a fost înregistrat în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) al Uniunii Europene. Astfel, Salinate de Turda se alătură celorlalte 12 produse românești care beneficiază de această recunoaștere, printre care Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și Scrumbie afumată de Dunăre.
Salinate de Turda sunt preparate din carne de porc, care este sărată umedă cu saramură naturală, condimentată și afumată cu lemn de esență tare. Produsul se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă, și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.
Aria geografică delimitată pentru producția de Salinate de Turda este Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni și Ploscoș, din județul Cluj.
Inregistrarea Salinate de Turda ca IGP este o recunoaștere a calității și autenticității acestui produs tradițional românesc. Aceasta va contribui la promovarea produsului pe piețele europene și la protejarea acestuia de imitații.
Salinate de Turda se caracterizează prin următoarele caracteristici:
- Aspect exterior: culoare roşu închis la exterior, aspect uniform şi culoare predominant roşu-închis, în cazul pulpei şi mai neuniform şi de culoare predominant roşu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat (bucăţi mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roşu închis, uniformă fără grăsime în compoziţie; suprafaţă nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine;
- În secţiunea transversală: culoare cu nuanţe de la roşu-închis la roşu-deschis, cu consistenţă fermă, uşor elastică, care la tăiere îşi păstrează integritatea;
- Gust şi miros – sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esenţă tare.
Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA SALINATELOR DE TURDA (APST), din județul Cluj.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Instagram nu va mai decupa fotografiile făcute cu telefonul: Suport pentru imaginile în format 3:4
Instagram nu va mai decupa fotografiile făcute cu telefonul: Suport pentru imaginile în format 3:4 Platforma de socializare Instagram adaugă un suport pentru imaginile în format 3:4 – formatul în care sunt realizate fotografiile de camerele foto ale telefoanelor mobile. Deşi este cea mai populară platformă de socializare dezvoltată în jurul imaginilor şi, ulterior, a […]
Ziua Copilului 2025: Doar unul din cinci copii din mediul rural se simte cu adevărat fericit
Ziua Copilului 2025: Doar unul din cinci copii din mediul rural se simte cu adevărat fericit Doar unul din cinci copii din mediul rural se simte cu adevărat fericit, conform raportului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural” 2024 realizat de World Vision România. Raportul World Vision România arată că percepția copiilor asupra unei „vieți bune„ este […]
George Simion: „S-a decis deja creșterea TVA!”. Apel către susținătorii săi George Simion a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care susține că s-a decis deja creșterea TVA. Liderul AUR a făcut și un apel către susținătorii săi. Citește și: SURSE: TVA mai mare, impozite noi, investiții blocate – planul dur al […]