Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, un produs tradițional românesc din carne de porc, a fost înregistrat în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) al Uniunii Europene. Astfel, Salinate de Turda se alătură celorlalte 12 produse românești care beneficiază de această recunoaștere, printre care Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și Scrumbie afumată de Dunăre.
Salinate de Turda sunt preparate din carne de porc, care este sărată umedă cu saramură naturală, condimentată și afumată cu lemn de esență tare. Produsul se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă, și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.
Aria geografică delimitată pentru producția de Salinate de Turda este Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni și Ploscoș, din județul Cluj.
Inregistrarea Salinate de Turda ca IGP este o recunoaștere a calității și autenticității acestui produs tradițional românesc. Aceasta va contribui la promovarea produsului pe piețele europene și la protejarea acestuia de imitații.
Salinate de Turda se caracterizează prin următoarele caracteristici:
- Aspect exterior: culoare roşu închis la exterior, aspect uniform şi culoare predominant roşu-închis, în cazul pulpei şi mai neuniform şi de culoare predominant roşu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat (bucăţi mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roşu închis, uniformă fără grăsime în compoziţie; suprafaţă nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine;
- În secţiunea transversală: culoare cu nuanţe de la roşu-închis la roşu-deschis, cu consistenţă fermă, uşor elastică, care la tăiere îşi păstrează integritatea;
- Gust şi miros – sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esenţă tare.
Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA SALINATELOR DE TURDA (APST), din județul Cluj.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Intensitate crescută a activităţii gripale în România. Ministerul Sănătăţii a emis un set de recomandări
Intensitate crescută a activităţii gripale în România. Ministerul Sănătăţii a emis un set de recomandări Se înregistrează o intensitate crescută a activităţii gripale, în această perioadă, cu răspândire geografică extinsă a virusurilor gripale şi a altor infecţii virale respiratorii la nivelul întregii ţări, se arată într-un avertisment emis de Ministerul Sănătăţii. Citește și: DSP Alba: […]
Peste 4,5 milioane de pensionari la sfârșitul lunii noiembrie 2025. Pensia medie a fost de 2.777 de lei
Peste 4,5 milioane de pensionari la sfârșitul lunii noiembrie 2025. Pensia medie a fost de 2.777 de lei În luna noiembrie 2025, în România erau înregistrați 4.695.280 de pensionari, cu 2.668 mai mulți față de luna anterioară, iar pensia medie se ridica la 2.777 de lei, potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice […]
Ce pietre semiprețioase purtăm de sărbătorile de iarnă 2025: Bijuteriile, de la simple accesorii la elemente care întruchipează atmosfera de Crăciun
Ce pietre semiprețioase purtăm de sărbătorile de iarnă 2025: Bijuteriile, de la simple accesorii la elemente care întruchipează atmosfera de Crăciun În timpul sărbătorilor de iarnă este firesc să acordăm mai multă atenție la detalii! Alegem ținutele cu mare grijă, cadourile sunt mai simbolice, iar bijuteriile capătă un rol special. Acestea nu mai sunt doar […]
