Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, un produs tradițional românesc din carne de porc, a fost înregistrat în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) al Uniunii Europene. Astfel, Salinate de Turda se alătură celorlalte 12 produse românești care beneficiază de această recunoaștere, printre care Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și Scrumbie afumată de Dunăre.
Salinate de Turda sunt preparate din carne de porc, care este sărată umedă cu saramură naturală, condimentată și afumată cu lemn de esență tare. Produsul se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă, și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.
Aria geografică delimitată pentru producția de Salinate de Turda este Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni și Ploscoș, din județul Cluj.
Inregistrarea Salinate de Turda ca IGP este o recunoaștere a calității și autenticității acestui produs tradițional românesc. Aceasta va contribui la promovarea produsului pe piețele europene și la protejarea acestuia de imitații.
Salinate de Turda se caracterizează prin următoarele caracteristici:
- Aspect exterior: culoare roşu închis la exterior, aspect uniform şi culoare predominant roşu-închis, în cazul pulpei şi mai neuniform şi de culoare predominant roşu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat (bucăţi mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roşu închis, uniformă fără grăsime în compoziţie; suprafaţă nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine;
- În secţiunea transversală: culoare cu nuanţe de la roşu-închis la roşu-deschis, cu consistenţă fermă, uşor elastică, care la tăiere îşi păstrează integritatea;
- Gust şi miros – sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esenţă tare.
Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA SALINATELOR DE TURDA (APST), din județul Cluj.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Funeralii de stat pentru Ion Iliescu: Cum va fi înmormântat fostul președinte al României. Detalii despre protocol
Funeralii de stat pentru Ion Iliescu: Cum va fi înmormântat fostul președinte al României. Detalii despre protocol Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930 și a fost primul președinte al României post-comuniste. A încetat din viață astăzi, 5 august 2025. Decesul său activează un protocol de stat complex, reglementat de legislația română, care prevede […]
Cum va fi VREMEA până în 1 septembrie 2025: România, împărțită între caniculă, ploi, vijelii și grindină. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în 1 septembrie 2025: România, împărțită între caniculă, ploi, vijelii și grindină. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni ANM a emis luni, 4 august 2025, prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 5 august – 1 septembrie. Potrivit meteorologilor, nu scăpăm de fenomenele extreme. România va […]
România, sub lupa GRECO: Doar două recomandări anticorupție implementate complet din 26. Restul? Amânări, restanțe și jumătăți de măsură
România, sub lupa GRECO: Doar două recomandări anticorupție implementate complet din 26. Oficialii europeni au emis raport negativ țării noastre România continuă să tragă de timp în lupta cu corupția la nivel înalt, arată cel mai recent raport al Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), făcut public pe 5 august 2025. Din cele 26 de recomandări […]