Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, al treileasprezecelea produs românesc recunoscut la nivel european
Salinate de Turda, un produs tradițional românesc din carne de porc, a fost înregistrat în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) al Uniunii Europene. Astfel, Salinate de Turda se alătură celorlalte 12 produse românești care beneficiază de această recunoaștere, printre care Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei și Scrumbie afumată de Dunăre.
Salinate de Turda sunt preparate din carne de porc, care este sărată umedă cu saramură naturală, condimentată și afumată cu lemn de esență tare. Produsul se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă, și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc.
Aria geografică delimitată pentru producția de Salinate de Turda este Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni și Ploscoș, din județul Cluj.
Inregistrarea Salinate de Turda ca IGP este o recunoaștere a calității și autenticității acestui produs tradițional românesc. Aceasta va contribui la promovarea produsului pe piețele europene și la protejarea acestuia de imitații.
Salinate de Turda se caracterizează prin următoarele caracteristici:
- Aspect exterior: culoare roşu închis la exterior, aspect uniform şi culoare predominant roşu-închis, în cazul pulpei şi mai neuniform şi de culoare predominant roşu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat (bucăţi mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roşu închis, uniformă fără grăsime în compoziţie; suprafaţă nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine;
- În secţiunea transversală: culoare cu nuanţe de la roşu-închis la roşu-deschis, cu consistenţă fermă, uşor elastică, care la tăiere îşi păstrează integritatea;
- Gust şi miros – sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esenţă tare.
Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA SALINATELOR DE TURDA (APST), din județul Cluj.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]