Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Salariul minim diferențiat: Ce amendă riscă patronii pentru nerespectarea dispozițiilor legii

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Salariul minim diferențiat: Ce amendă riscă patronii pentru nerespectarea dispozițiilor legii

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Potrivit unei legi oficializate recent, începând cu luna iunie, salariul minim brut din sectorul agricol și din industria alimentară trebuie să fie de 3.000 lei/lună, iar angajatorii sunt obligați să facă această ajustare. În caz contrar, riscă să fie amendați și poate, cel mai important, să rămână fără facilitățile fiscale pe care le pot accesa datorită aceluiași cadrul legislativ.

Este vorba despre lucrătorii din agricultură și din industria alimentară, care conform Legii 135/2022, începând cu 1 iunie a.c., și până în decembrie 2028, vor beneficia de salariu minim de 3.000 de lei, la care se vor putea adăuga și indemnizațiile, sporurile cât și alte adaosuri.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Legea mai sus menționată a introdus și facilități fiscale companiilor din aceste domenii pe zona salarizării. Adică, pentru partea de venit brut lunar de la 3.000 lei până la 30.000 lei, angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25.

Pentru salariile brute ce depășesc 30.000 lei, angajatorul va reține și vira toate taxele obligatorii, inclusiv CAM integrală.

Aceste două beneficii sunt legate una de cealaltă, notează Avocatnet. Mai exact, dacă nu majorează salariul minim la 3.000 lei, angajatorul nu va putea să acorde facilitățile fiscale. Însă, dacă firma nu îndeplinește condițiile pentru facilitățile fiscale, tot va trebui să majoreze salariul celor care îl primesc la nivel minim.

Această incompatibilitate este prevăzută de Legea 135/2022: „Nerespectarea prevederilor (…) de către societăți constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art. 260 alin. (1) lit. a) din Legea 53/2003 (Codul muncii, n.red.) și atrage anularea acordării facilităților fiscale”.

Amenda pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară este cuprinsă între 300 și 2.000 lei.

Astfel, dacă o companie va aplica de luna viitoare facilitățile fiscale conferite de noua lege, fără a majora salariile muncitorilor, va primi amenda, li se va retrage dreptul de a aplica facilitățile și va fi obligată să achite ceea ce nu a reținut și virat către stat. deși trebuia să o facă.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea