Salariu minim european care „să asigure un nivel de trai decent”: Cum se va calcula și ce s-a convenit între state
Salariu minim european care „să asigure un nivel de trai decent”: Cum se va calcula și ce s-a convenit între state
Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene şi Parlamentului European au ajuns marţi la un acord asupra unor reguli comune în vederea garantării în fiecare ţară a unui salariu minim care ”să asigure un nivel de trai decent”.
Salariul minim nu este necesar să fie identic în toată Uniunea, în pofida faptului că diferenţele de salarizare în UE sunt uriașe, relatează AFP.
În acest acord se prevăd reglementări constrângătoare în cazul celor 21 de state UE care au deja un salariu minim, cu scopul de a favoriza creşterea acestuia şi se impune o mai mare transparenţă asupra modului în care este stabilit – însă nu se stabileşte un prag minim uniform, potrivit News.ro.
În document nu se impune introducerea unui salariu minim în cele şase ţări în care acesta nu există şi în care nivelul venitului este stabilit prin negociere colectivă.
Aceste şase ţări sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia.
Suedia şi Danemarca au anunţat marţi, cu toate acestea, că se opun acordului.
Însă acest lucru nu împiedică adoptarea textului – cu o majoritate calificată – în cadrul unui viitor Consiliu.
Cum ar putea fi calculat salariul minim
Cele 21 de state vizate ”este necesar să evalueze dacă salariul lor minim legal existent este suficient în vederea asigurării unui nivel de trai decent, având în vedere propriile condiţii socio-economice şi puterea de cumpărare” – printr-un coş de bunuri şi servicii cu preţuri reale – şi ”nivelul naţional al productivităţii şi dezvoltării pe termen lung”, subliniază într-un comunicat Parlamentul European.
Guvernele pot aplica, de asemenea, valori de referinţă, de exemplu ”60% din salariul median brut” sau ”50% din salariul mediu brut”, se arată în acest acord, care prevede, de asemenea, o creştere sporită a controalelor şi inspecţiilor.
În România, în luna martie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost de 6.401 lei, în timp ce câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.937 de lei, potrivit datelor INS.
”Mulţumită acestei legi, reducem inegalităţile salariale şi exercităm presiuni pentru ca muncitorii cel mai prost plătiţi din Europa să beneficieze de salarii mai mari”, declară eurodeputata olandeză Agnes Jongerius (S&D, centru-stânga), co-raportoare a textului.
Acest acord are la bază o propunere prezentată în octombrie 2020 de către Comisia Europeană (CE) în lupta împotriva dumpingului social în UE şi în vederea încurajării unei convergenţe ”în sus” a nivelului remuneraţiei.
Această nouă legislaţie vizează să consolideze greutatea negocierilor colective.
Statele în care mai puţin de 80% din forţa de muncă este protejată printr-o convenţie colectivă urmează să fie obligate să creeze un plan de acţiune în vederea unei creşteri treptate a acestei acoperiri şi să implice parteneri sociali suplimentari în revizuirea cu regularitate a salariului minim.
Cât este salariul minim în România
Cei 27 sunt, în mod istoric, foarte împărţiţi în subiectul salariului minim, din cauza diversităţii sistemelor naţionale de stabilire a remuneraţiei.
Salariile minime variază extrem de mult în cadrul UE – de la 332 de euro în Bulgaria, la 2.202 de euro în Luxemburg, potrivit unor date din 2021.
Peste un milion de români sunt plătiţi acum cu salariul minim pe economie. Asta înseamnă că pleacă acasă cu 1.524 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii