Rămâi conectat

Politică Administrație

Să fie-ntr-un ceas bun!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Să fie-ntr-un ceas bun!

Bravo, domnule primar! Faptul că vă arată, de zile bune, câteva televiziuni centrale și vă pomenesc câteva radiouri naționale, înseamnă că ați ridicat ștacheta. Spre jenă și stinghereală. Tot performanță, chiar dacă dă-n perplexitate. L-ați luat pe Păcală-n soldă, altfel nu se explică cine vă minte și de ce-ați comite un așa abuz în deserviciu prin abandonul unor teme reale și importante și promovarea altora vecine cu butaforia. Căști, carduri și trotinete, audit și mici vendete. E surprinzător că nu se aude nimic de bugetul pe 2021, stadiul proiectelor europene, nu cinci poze cu schele aruncate-n ziare. Treabă grea, de bijutier evreu, comparativ cu euforia cu care vă prezentați ultima găselniță de gestionat, aparent, eficiența – cardul de pontaj. Și să rămânem la asta.

Dacă s-ar pune problema să mă-ntorc în timp, cumva, un lucru nu l-aș mai face, sigur! Să-ncerc s-ajung primu! Greu am observat că dacă eram primu’ care aprindea lumina-n clasă, nu eram și primu’ la final de an, când lua diploma nesuferita care-ajungea mereu după ce se suna. Clar nu e bine aleasă pilda, transformându-mă la maturitate în adeptul sintagmei „niciodată pân’ la două, totdeauna pân’ la două”. Dar ce vreau să spun, e limpede. În afară de a trezi resentimente celor care merg la primărie cu conștiință, să lucreze, și o ușoară mirare celor care vin primii, doar pentru a se scana, prin mega sistemul de pontaj n-ați reușit altceva. A, ba da! Să deveniți șef, în loc de leader, pentru felul lipsit de dialog în care ați impus soluția, presupunând că ajunsul la timp e egal cu eficiența. Nu e!

Nu c-aș fi o referință, dar pare tot mai clar, pentru angajatorul modern, că timpul este legat de productivitate, dar nu neapărat într-o relație de egalitate cu eficiența sau performanța. Încercați să vă imaginați asta: dacă timpul și productivitatea ar fi tot ce ar conta în industria auto, la Cugir s-ar produce, ipotetic, în 10 minute, 5 cutii de viteze. Dacă din astea 5, vreo 3 ar fi defecte, n-am mai vorbi de eficiență. Poate așa ar trebui să gândiți situația și în instituția pe care o conduceți. Pontajul, ca gest, n-a fost niciodată o problemă. Așa cum l-ați prezentat în presă, deși era o chestiune de bucătărie internă, ca pe un canon al angajatului, validând „contra palmaresul” vechilor și actualilor colegi, n-ați făcut altceva decât să omiteți orice măsură care ar crește eficiența. Căci despre asta vrem și ne dorim cu toții să fie vorba.

Dacă cinci ani nu v-au ajuns să vă lămurească, poate fi important să crești, de la o lună la alta, numărul de certificate de urbanism eliberate, fără a trimite cetățeanul în 20 de destinații separate. Sau, de exemplu, numărul de incidente semnalate și rezolvate în oraș ar putea fi un alt indicator de performanță. Efortul de a scurta coada de la taxe și impozite, ar mulțumi mai mult decât certitudinea că, până la patru, angajații s-au ferecat în primărie. Contează cât a alunecat pe net un angajat, sau câte opțiuni digitale funcționează impecabil?

Nu spun, prin asta, că timpul sau angajatul sunt două noțiuni ce merită lipsite de control. E bine și normal să anticipezi cât îți va lua până pregătești, de exemplu, licitația și pe cine poți conta să facă documentația. Poți obține așa ceva urnind talentul și creativitatea, folosind softuri de implicare a angajaților, stimulând răspunderea și concentrarea, nu girând ideea că o măsură arbitrară, mai mult o obsesie administrativă, ca lipitul unui plastic de perete, ar putea schimba ceva. Sunt gata să pun pariu că nu apucă 2022, în utilizare.

Timpul, domnule primar, e bun pentru altceva. Nu să-l urmăriți, ci să-l folosiți. Și să obțineți mai multă calitate din el. Și, înainte de a da impresia de control, asupra vechilor oameni din noua administrație, poate ar trebui să treceți de la decizia în doi, în spatele ușilor închise, la decizia în grup, care să vă clarifice încrederea. A dumneavoastră în colegi și viceversa. Să fie într-un ceas bun!

Mihai Coșer


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Stabilirea tarifelor pentru biletele de acces și serviciile oferite de Centrul Cultural Palatul Principilor, la vot în Consiliul Local Alba Iulia

Bera Larisa

Publicat

în

Stabilirea tarifelor pentru biletele de acces și serviciile oferite de Centrul Cultural Palatul Principilor, la vot în Consiliul Local Alba Iulia Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința din 25 iulie 2024 tarifele pentru biletele de acces și serviciile oferite de instituția publică de cultură Centrul Cultural Palatul Principilor. Tarifele pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea