Rămâi conectat

Ştirea zilei

S-a dat startul înfiinţării camerelor agricole

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 25 februarie, la sediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Alba a avut loc a doua reuniune a Comitetului de coordonare a administraţiei agricole, fiind prezenţi toţi diriguitorii acestui sector atât de important al economiei noastre, în frunte cu directorul DAJ, Ioan Stanciu. De asemenea, au participat activ senatorul Alexandru Pereş, deputatul Corneliu Olar, prefectul Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, iar în calitate de invitaţi, câţiva preşedinţi ai unor asociaţii profesionale ale fermierilor din sectorul vegetal şi zootehnic.
În cadrul discuţiilor, în calitate de membru al Comitetului naţional de iniţiativă, deputatul Corneliu Olar a prezentat un proiect al normelor de aplicare a Legii nr. 283/2010 a camerelor agricole. Această instituţie are ca scop informarea corectă a fermierilor şi acordarea de sfaturi cu privire la tot ceea ce este legat de agricultură. El a subliniat că în următoarele 3 luni de zile camerele agricole trebuie înfiinţate în toată ţara, parlamentarul fiind responsabil cu acest lucru pe cele 6 judeţe din regiunea Centru – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, fiind coordonator direct pentru judeţul Alba. Primele care se vor constitui vor fi colegiile camerelor agricole zonale, urmând ca acestea să includă 2 – 5 unităţi administrativ-teritoriale, cu 400 – 1.200 de fermieri, fiecare, putând fi membri ai camerelor agricole toţi fermierii înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Alba. Ing. Dan Galatâr a arătat că ar trebui ca în zona montană, cum ar fi în Munţii Apuseni, să existe mai multe camere agricole cu mai puţini membri, deoarece aşezările rurale de la munte sunt risipite şi ar fi foarte greu pentru fermieri să ajungă la camerele agricole.
Apoi, a spus parlamentarul Corneliu Olar, se vor organiza camerele agricole judeţene, regionale şi cea naţională, iar conducerea lor va fi aleasă prin vot. Vor fi organizate secţii de votare, care însă nu vor coincide neapărat cu cele pentru alegerile politice. Pentru a putea candida, orice fermier trebuie să obţină semnături din partea a cel puţin 50 de susţinători, astfel că şefii acestor instituţii nu vor fi aleşi pe criterii politice. Parlamentarul a spus că în primii doi ani Ministerul Agriculturii va finanţa camerele agricole, urmând ca apoi acestea să se autofinanţeze. Problema cea mai mare va fi asigurarea unor specialişti, deoarece prea puţini tineri se orientează spre o carieră în sectorul agricol, numai în judeţul Alba fiind estimat un necesar de circa 60 de specialişti. Deputatul Corneliu Olar a arătat că va fi făcută o simulare privind aplicarea acestei forme a normelor de aplicare a Legii camerelor agricole, dar nu exclude nici posibilitatea ca legislaţia respectivă să fie modificată după cele 3 luni cât prevede Legea nr. 283/2010.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

 Festival de Romania 2024

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| ”Ambasadorii Unirii” la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională. Festival Național, cu paradă a portului popular și spectacol cu peste 300 de copii

Bera Larisa

Publicat

în

LIVE VIDEO| ”Ambasadorii Unirii” la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2024, Ziua Națională. Festival Național, cu paradă a portului popular și spectacol cu peste 300 de copii Printre manifestările de Ziua Națională a României la Alba Iulia, ca în fiecare an, se desfășoară și parada portului popular la care participă peste 300 de copii și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea