Rovinieta 2025: Cât plătesc șoferii români taxa de drum. Cât este amenda dacă circuli fără rovinietă
Rovinieta 2025: Cât plătesc șoferii români taxa de drum. Cât este amenda dacă circuli fără rovinietă
În 2025, taxa obligatorie pentru utilizarea drumurilor naționale, europene, autostrăzilor și drumurilor expres a fost actualizată, iar amenzile pentru lipsa ei pot ajunge la sume considerabile. Valoarea rovinietei diferă în funcție de categoria vehiculului și perioada pentru care este emisă.
Citește și: Noile tarife pentru numerele de înmatriculare 2025: Cât vor plăti șoferii români pentru plăcuțele auto și cât costă numărul auto preferențial
Cei care circulă exclusiv în interiorul localităților sau pe drumurile județene și comunale nu sunt obligați să achite această taxă, însă pentru restul traseelor este indispensabilă.
Cât costă rovinieta în 2025 în funcție de tipul vehiculului
În funcție de categoria din care face parte mașina ta, prețul rovinietei pe un an este:
-Autoturisme (Categoria A) : 28 euro pe an (aproximativ 140 lei)
-Vehicule transport marfă până la 3,5 tone (Categoria B) : 96 euro
-Vehicule transport marfă între 3,5 și 7,5 tone (Categoria C) : 320 euro
-Vehicule transport marfă între 7,5 și 12 tone (Categoria D) : 560 euro
-Vehicule transport marfă peste 12 tone și maximum 3 axe (Categoria E) : 720 euro
-Vehicule transport marfă peste 12 tone și minimum 4 axe (Categoria F) : 1.210 euro
-Microbuze cu maximum 23 locuri (Categoria G) : 320 euro
-Autobuze cu mai mult de 23 locuri (Categoria H) : 560 euro
Valoarea exprimată în lei se calculează la cursul valutar stabilit oficial, iar pentru aprilie 2025, cursul este de 4,9773 lei pentru un euro.
Rovinieta poate fi achiziționată pentru durate diferite: 1 zi, 7 zile, 10 zile, 30 zile, 60 zile sau 12 luni, în funcție de tipul de vehicul. Spre exemplu, pentru un autoturism, o rovinietă de 10 zile costă aproximativ 16 lei, iar una de 30 de zile în jur de 26 lei.
Pe ce drumuri poți circula fără rovinietă și ce amenzi riști
Există totuși situații în care nu ai nevoie de rovinietă. Dacă circuli exclusiv în interiorul orașelor, pe drumuri județene sau comunale, ori pe drumuri forestiere, nu trebuie să plătești taxa.
În schimb, pentru drumurile naționale, europene, drumurile expres și autostrăzile din România, rovinieta este obligatorie. Dacă ai circulat pe un astfel de drum și nu ai achitat rovinieta, legea îți permite să plătești în aceeași zi, până la miezul nopții, evitând astfel amenda.
Dacă nu plătești și ești prins, sancțiunile variază în funcție de tipul vehiculului:
-Autoturisme : amendă între 250 și 500 de lei
-Vehicule de marfă mici : amendă între 750 și 1.200 de lei
-Vehicule grele și autobuze : amenzi ce pot ajunge până la 4.500 de lei
Pe lângă amendă, vei fi obligat să plătești și rovinieta pentru perioada respectivă.
Autoritățile efectuează controale frecvente, atât prin camere automate de verificare, cât și prin patrule mobile, ceea ce înseamnă că șansele de a circula fără rovinietă și a nu fi prins sunt extrem de mici.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VREMEA în România în mai 2025: Temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile
VREMEA în România în mai 2025: Temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile Luna mai 2025 vine cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite, cu excepția ultimelor zile, potrivit prognozei meteorologilor. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până în 18 mai 2025. PROGNOZA METEO anunţă o schimbare radicală, cu ploi, […]
Analistul economic Adrian Negrescu: ”Ne înecăm din punct de vedere economic. Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează colectarea, ori crește taxele”
Analistul economic Adrian Negrescu: ”Ne înecăm din punct de vedere economic. Guvernul are în față două variante – ori taie cheltuielile și eficientizează colectarea, ori crește taxele” Țara noastră se află într-o situație extrem de dificilă. Deficitul este foarte apropiat de cel care a băgat în criză Grecia în urmă cu 16 ani, când colapsul […]
Pensii 2025: Care sunt elementele pe baza cărora se determină cuantumul pensiei Mulți dintre cei care urmează să iasă la pensie își pun întrebări legate de cuantumul pensiei pe care o vor încasa. Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de elementele pe baza cărora se determină cuantumul pensiei. Citește și: Pe ce dată […]