Românii, dependenți de telefonul mobil. Unii dintre ei nu pleacă nici la toaletă fără el
Românii, dependenți de telefonul mobil. Unii dintre ei nu pleacă nici la toaletă fără el
Primul lucru pe care cei mai mulți oameni îl fac, de cum se trezesc dimineața, este să își verifice telefonul mobil, probabil ceea ce faci și tu. Dispozitivul a devenit, în ultimii ani, nu doar un mijloc de comunicare cu ceilalți, ci o parte indispensabilă a vieții noastre. Este deja cunoscut faptul că folosirea excesivă a telefonului ne afectează, în mod negativ, interacțiunile cu ceilalți. Studiile arată că, în ultimii cinci ani, oamenii și-au schimbat comportamentul digital, iar dependența de telefonul mobil este tot mai ridicată.
Acum dispozitivul poate realiza fotografii și videoclipuri de înaltă calitate, pe care să le distribui imediat pe rețelele de socializare, poți instala diferite jocuri, citi documente și plăti facturi simplu și rapid. Cu toate că ar trebui să favorizeze interacțiunile cu cei din jur, dependența de telefon pare mai mult să le dăuneze. În loc să poarte conversații față în față, oamenii au ajuns să prefere mesajele text sau apelurile video. De asemenea, există o astfel de preferință chiar și atunci când oamenii cu care comunicăm se află deja în fața noastră sau în aceeași locuință.
Procentul este unul foarte ridicat, astfel, 61% dintre români preferă să le trimită mesaje celor cu care stau sub același acoperiș. La fel procedează și cu colegii de muncă, arată un studiu realizat de Compania Daedalus. „Unul dintre motivele pentru care se transmit aceste mesaje este faptul că este mai intim, mai discret, se face mai puțină gălăgie Pentru persoanele care trimit de acasă, deși se află în aceeași casă, dincolo de faptul că s-a creat un reflex, mă gândesc că este și confortul”, a spus Daniel Enescu, CEO Daedalus, potrivit Adevărul.ro.
Nici selfie-urile nu mai sunt pe placul oamenilor
Doar 14% dintre români au declarat că au făcut poze unor necunoscuți, la cererea acestora, totodată, pare că nici selfie-urlie nu mai sunt la modă. În ultimii cinci ani, fotografiile și-au pierdut din popularitate. Au fost detronate de filmările scurte, ușor de încărcat pe diverse rețele sociale.
Majoritatea românilor nu se dezlipesc de telefon nici măcar când merg la toaletă. După ce își verifică notificările, la prima oră a dimineții, 81% dintre respondenți au recunoscut că își iau dispozitivul la toaletă. Acest lucru a devenit, cu timpul, o obișnuință.
Un adevărat pericol pentru viețile noastre și a celor din jur poate fi reprezentat de faptul că nici atunci când conduc, românii nu lasă telefonul mobil din mână. 29% dintre românii care circulă cu mașina își verifică telefonul când așteaptă la semafor, iar 25% trimit deseori mesaje dacă stau în trafic. Bineînțeles, Google Maps sau alte aplicații de folos în trafic, precum Waze, sunt foarte populare în rândul șoferilor.
Studiul arată că, în 2023, în topul preferințelor românilor se află și aplicațiile de ridesharing și cele care livrează mâncare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
100.000 de lucrători străini, nou admiși pe piața forței de muncă din România în 2025: Care sunt domeniile cu deficit de angajați
100.000 de lucrători străini, nou admiși pe piața forței de muncă din România în 2025: Care sunt domeniile cu deficit de angajați Guvernul a aprobat joi, 16 ianuarie 2025, un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă din România în 2025, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai […]