Românii ar putea primi 4.500 de lei în schimbul mașinii vechi, bani pentru achiziția de panouri solare, centrale termice eficiente și surse alternativ/ecologice
Românii ar putea să primească 4.500 de lei în schimbul mașinii vechi, bani pentru achiziția de panouri solare, centrale termice eficiente și surse alternativ/ecologice, potrivit unui proiect înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Măsura are ca scop eliminarea autovehiculelor vechi și poluante,dar și reducerea costurilor legate de încălzirea locuințelor și a poluării.
Propunerea legislativă privind susţinerea eliminării autovehiculelor poluante, cu vechime mai mare de 12 ani şi acordarea de voucher valoric, în sumă de 4.500 de lei, pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus şi surse alternativ/ecologice a fost pusă de curând în dezbaterea senatorilor. Proiectul prevede acordarea de bani, în schimbul predării unui autovehicul vechi, pentru eficientizarea sistemelor de încălzire şi alimentare cu energie a locuinţelor. Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de aprobarea Parlamentului, de promulgare şi de publicare în Monitorul Oficial.
Concret, proiectul de act normativ prevede acordarea unui voucher valoric pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice puţin poluante şi surse alternativ/ecologice, cu condiţia ca solicitantul să predea la un centru autorizat de colectare o maşină veche şi poluantă. Voucherul va avea valoarea de 4.500 de lei, iar maşina predată trebuie să îndeplinească condiţia vechimii, care trebuie să fie mai mare de 12 ani.
Beneficiarii voucherelor vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a achiziţiona exclusiv produsele menţionate anterior şi vor justifica suma prin factură fiscală însoţită de decontul tichetului. Voucherul nu poate fi înstrăinat sau folosit pentru achiziţionarea altor produse decât panouri solare, centrale termice cu un coeficient redus de poluare şi surse alternativ/ecologice.
“Este cunoscut faptul că toate programele Rabla, derulate în ultimii 13 ani au generat şi acţiuni de speculă. Contravaloarea voucher-ului a fost tranzacţionată la limita dintre licit şi ilicit, de către proprietarii de drept ai acestuia şi utilizatorii finali, cu interfaţă în zona comercianţilor de autovehicule, autorizaţi de program”, motivează iniţiatorii proiectului interdicţia de înstrăinare a voucherului
Prevederile proiectului legislativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]