România, sub COD ROȘU de CANICULĂ: 41 de grade, resimțite la Alba Iulia. Ce maxime s-au înregistrat în alte orașe
România, sub COD ROȘU de CANICULĂ: 41 de grade, resimțite la Alba Iulia. Ce maxime s-au înregistrat în alte orașe
Sâmbătă, 13 iulie 2024, a intrat în vigoare un Cod roșu de caniculă, pentru cea mai mare parte a ţării, a anunțat ANM. Se înregistrează temperaturi maxime de peste 40 de grade la umbră. Restul ţării se va confrunta cu un Cod portocaliu.
Citește și: 15-16 iulie 2024 | COD ROȘU de CANICULĂ în Alba și aproape toată țara: Maximele depășesc 40 de grade. Recomandări pentru populație
Temperaturi resimțite la ora 15
44 grade Oradea
44 grade Chișineu-Criș
43 grade București
43 grade Timișoara
43 grade Lugoj
43 grade Gurahonț
43 grade Calafat
43 grade Bechet
42 grade Craiova
42 grade Iași
42 grade Brăila
42 grade Botoșani
42 grade Focșani
42 grade Fetești
42 grade Călărași
42 grade Giurgiu
42 grade Turnu Măgurele
41 grade Constanța
41 grade Satu Mare
41 grade Cluj Napoca
41 grade Alba Iulia
38 grade Miercurea Ciuc (dimineata 10 grade)
În toată țara se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale, potrivit ANM.
Ministerul Sănătății a transmis câteva „recomandări esențiale pentru populație, având în vedere noul val de caniculă înregistrat la nivel național”.
-Evitați pe cât se poate expunerea prelungită la soare între orele 11-18
-Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală
-Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.
-Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-2 ore zilnic în spații care beneficiează de aer condiționat ( magazine, spații publice, cinematografe).
-Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.
-Purtați pălării de soare, haine lejere, și largi, din fibre naturale, de culori deschise
-Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.
-În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
-Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece aceasta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
-Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cefea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
-Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben sau roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
-O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă.
-Evitați activități în exterior care necesită un consum mare de energie.
-Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
-Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate!
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a anunţat deja că 2024 va fi cel mai probabil cel mai fierbinte an din istorie şi va depăși 2023, care a fost deja catalogat aşa.
Începând cu iunie 2023 – 13 luni la rând – am avut record peste record de temperatură.
Fenomenele cu care ne confruntăm au schimbat opinia românilor sceptici cu privire la încălzirea globală. Conform unui sondaj recent, aproape 70% dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real, vizibil deja. 25% neagă.
Cei mai mulţi din cei 70% sunt persoane tinere, persoane cu educaţie superioară sau din mediul urban.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]