România și Polonia ar putea deveni doi poli de putere în Europa de Est în următorii 10 ani
Potrivit unui raport, România și Polonia ar putea deveni doi poli de putere în Europa de Est în următorii 10 ani.
Alianţa strategică dintre SUA, Polonia şi România va avea un rol important de jucat în următorii 10 ani în ceea ce priveşte redefinirea graniţelor Rusiei şi revendicarea unor teritorii pierdute, potrivit raportului „Decade Forecast“ realizat de Strategic Forecasting (Stratfor).
Următorul deceniu nu se anunţă a fi unul bun pentru Uniunea Europeană, din cauza problemelor economice care vor testa Germania, iar bătrânul continent s-ar putea divide în patru poli de putere economică: Vest, Est, Scandinavia şi Insulele Britanice. Lucrurile nu arată rău, însă, pentru Polonia şi România, care, cu susţinerea Statelor Unite, vor deveni poli importanţi de putere în zona de est a Europei, potrivit raportului „Decade Forecast“.
„Ne aşteptăm ca Germania să sufere din punct de vedere economic mult în deceniul următor“, potrivit raportului. Dacă ne uităm însă la est de Germania, lucrurile nu stau atât de rău. „În centrul creşterii economice şi a influenţei politice se va afla Polonia”, se arată în raport.
În ceea ce priveşte ţara noastră, raportul „Decade Forecast” spune că viitorul nostru politic este strâns legat de cel al Poloniei şi de interesul Statelor Unite în această zonă. „Mai mult de atât, ne aşteptăm ca Polonia să fie liderul unei coaliţii antiruseşti în care va avea de jucat un rol important şi România, în prima jumătate a următorului deceniu. În a doua jumătate a deceniului, această alianţă va avea un rol de jucat în redefinirea graniţelor Rusiei şi în revendicarea unor teritorii pierdute prin măsuri formale şi informale. Pe măsură ce puterea Moscovei va scădea, această alianţă va deveni o putere dominantă nu numai în zona Belarusiei şi Ucrainei, dar şi în estul continentului. Lucrul acesta va creşte influenţa politică şi economică a Poloniei şi a aliaţilor ei. Polonia va beneficia din acest parteneriat strategic cu SUA. Atunci când o putere mondială intră într-o relaţie strategică cu un stat-partener, este în interesul acelei puteri mondiale să transforme economia acelei ţări pentru a deveni cât mai puternică şi mai stabilă atât social cât şi militar. Polonia se va afla în această poziţie în raport cu SUA, la fel şi România. Washington-ul şi-a arătat interesul în această zonă”, se arată în raport.
Raportul mai spune că: „Uniunea Europeană ar putea supravieţui într-o formă sau alta, însă economia, politica şi relaţiile militare vor fi guvernate de relaţii bilaterale sau multilaterale pe termen scurt, fără să se urmărească legături mai rezistente. Unele ţări vor păstra statutul de ţară membră, însă într-o Uniunea Europeană foarte diferită, care nu va mai defini Europa în sine”.
„Ne aşteptăm ca autoritatea Moscovei să slăbească tot mai mult, ceea ce va duce la fragmentarea formală şi informală a Rusiei. Este puţin probabil ca Federaţia Rusă să supravieţuiască în forma sa actuală”, se arată în raport. Infrastructura de armament nuclear a Rusiei este răspândită pe o zonă geografică vastă. Dacă dezintegrarea politică prezisă de Stratfor va avea loc, atunci armele nucleare vor fi expuse într-o zonă care nu mai este controlată de o putere centrală, ceea ce poate genera una dintre cele mai mari crize ale deceniului următor, mai atrag atenţia analiştii, potrivit stiripesurse.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii