Rămâi conectat

Actualitate

România nu îndeplineşte toate condiţiile formale pentru aderarea la zona euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, dar și celelalte șase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, respectiv Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia, prezintă în general o convergenţă nominală considerabilă, însă niciunul nu îndeplineşte toate condiţiile formale pentru aderarea la zona euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeană, raport care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcţia aderării la zona euro.

Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung în timp ce Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor.

Niciunul dintre statele membre nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II). Practic, înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani.

„Comisia este dispusă să colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregătească pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic şi financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenţă arată că Bulgaria îndeplineşte deja criteriile nominale de la Maastricht legate de stabilitatea preţurilor, de finanţele publice şi de convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Salutăm eforturile pe care le depun în prezent autorităţile bulgare în vederea participării la mecanismul cursului de schimb (MCS II), pentru a îndeplini şi criteriile de stabilitate a cursului de schimb”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Dacă dorim ca ţările să prospere în cadrul zonei euro, convergenţa economică reală este la fel de importantă ca şi convergenţa nominală. De aceea este important ca ţările care doresc să adopte moneda euro să stimuleze productivitatea, să sporească investiţiile, să îmbunătăţească situaţia ocupării forţei de muncă şi să soluţioneze problema inegalităţilor”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Pe lângă evaluarea condiţiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul publicat de Comisia Europeană constată că legislaţia nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare în niciunul dintre statele membre vizate, cu excepţia Croaţiei.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea