România, lider european la salariile bugetarilor: Angajații de la stat câștigă cu 70% mai mult decât cei din privat
România, lider european la salariile bugetarilor: Angajații de la stat câștigă cu 70% mai mult decât cei din privat
România a ajuns să aibă unul dintre cele mai mari salarii din administrația publică din Europa, angajații din sistemul public având salarii cu 70% mai mari decât cei din sectorul privat.
În ultimii 10 ani, salariul mediu din sistemul bugetar a fost mai mare decât cel din sectorul privat. La finalul anului trecut, diferența era de aproape 12%. Un angajat din sectorul privat primea în medie 7.678 de lei brut pe lună, în timp ce un bugetar câștiga 8.588 de lei.
Citește și: E jale! Facturi la energie electrică URIAȘE, dupa 1 iulie 2025, data la care se ridică plafonarea
În administrația publică și apărare, salariul mediu brut era la finalul anului trecut aproape 10.600 de lei. În învățământ, unde în ultima vreme au fost cele mai mari majorări, salariul mediu a ajuns la aproape 8.500 de lei.
Analizând diferitele sectoare ale economiei, se observă variații semnificative ale salariilor medii nete:
- Tehnologia Informației (IT): Salariile din acest sector au fost printre cele mai ridicate, cu un câștig salarial mediu net de 12.141 lei în decembrie 2024.
- Extracția petrolului brut și a gazelor naturale: Angajații din acest domeniu au beneficiat de salarii medii nete de 11.860 lei în aceeași perioadă.
- Industria textilă și a ospitalității: Aceste sectoare au înregistrat salarii medii nete mai scăzute, de 3.129 lei, respectiv 3.325 lei.
Conform datelor Inspecției Muncii, cel mai mare salariu din administrația publică ajunge la 130.000 de lei brut, adică un salariu de 76.050 de lei net. Practic, un angajat din România plătit cu salariul minim brut ar trebui să muncească aproximativ patru ani pentru a ajunge la o astfel de remunerație lunară.
Această situație a atras atenția specialiștilor în muncă, care avertizează că statul face o concurență neloială companiilor private. Deși politicienii se laudă de multă vreme că reduc aparatul de stat, România a ajuns să aibă cel mai mare număr de bugetari din istoria recentă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor
Radu Georgescu: JPMorgan, cea mai mare bancă din lume, a pariat că leul se va devaloriza 20%. România, o miză mare pentru traderi din cauza deficitelor Radu Georgescu a făcut marți o paralelă între ce s-a întâmplat în Marea Britanie în urmă cu 30 de ani, când lira s-a devalorizat 25%, într-o zi, zi rămasă […]
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă
Examenul de Bacalaureat 2025: Programa la matematică și calendarul sesiunilor de vară și de toamnă Examenul de Bacalaureat este un indicator de competențe academice ce testează cunoștințele acumulate de elevi pe parcursul celor patru ani de liceu. Diploma de Bacalaureat este recunoscută internațional, ceea ce poate facilita accesul la universități din alte țări și poate […]
Pensii 2025: Pensiile, plătite cu prioritate. Precizările ministrului Finanțelor Salariile și pensiile vor fi plătite cu prioritate, iar restul cheltuielilor ar putea fi amânate, conform unei directive date de ministrul interimar al Finanțelor, Tanczos Barna, tuturor instituțiilor pentru a ține sub control bugetul. Printr-o circulară trimisă către toate instituțiile statului, ministrul intermar al Finanțelor, Tanczos […]