Rămâi conectat

Actualitate

România, la COADA clasamentului UE, la numărul de firme nou înființate. Ce țări sunt în top

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, la COADA clasamentului UE, la numărul de firme nou înființate. Ce țări sunt în top

Numărul de falimente ale companiilor din Uniunea Europeană (UE) a crescut cu 24% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Totuși, înregistrarea de noi companii a crescut și cu 53% în această perioadă, transmite Rador.

Datele au fost publicate pe 25 august de institutul de statistică al UE, Eurostat, indică faptul că „aceste comparații anuale arată că numărul înregistrărilor de noi companii a crescut cu 53% în al doilea trimestru al anului 2021, comparativ cu anul precedent, în timp ce numărul falimentelor înregistrate a crescut 24 la sută”.

Eurostat subliniază că, în aceste statistici, s-a înregistrat o scădere a falimentelor în primele două trimestre ale anului 2020, când a început pandemia de COVID-19, iar scăderea mai pronunţată s-a datorat „măsurilor guvernamentale de sprijinire a companiilor în timpul crizei, care au permis companiilor evitarea acestui scenariu.
În variația trimestrială, oficiul statistic constată că, în al doilea trimestru al anului 2021, falimentele declarate în UE au crescut cu 1,8% față de primele luni ale acestui an, în timp ce înregistrările de noi companii au crescut cu 5,3% față de trimestrul anterior.

În general, potrivit Eurostat, a existat o „tendință de scădere a numărului de declarații de faliment”, deși cu unele creșteri între 2017 și 2019, care au loc și acum.
Și după „scăderi considerabile în primul și al doilea trimestru al anului 2020” legate de măsurile fiscale adoptate de țări pentru a evita efectele economice ale pandemiei, „numărul declarațiilor de faliment a urmat apoi o tendință ascendentă de la al treilea trimestru al anului 2020, care a continuat și în al doilea trimestru al anului 2021”, spune Eurostat.

În ceea ce privește numărul de noi înregistrări de companii, acesta a crescut în UE din 2015 până la sfârșitul anului 2019, potrivit Eurostat, care subliniază că „tendința a fost întreruptă de o scădere în primul și al doilea trimestru al anului 2020, pentru a se recupera din nou în al treilea trimestru al anului 2020”.

„A existat o ușoară scădere în al patrulea trimestru al anului 2020. Numărul înregistrărilor a arătat apoi o creștere foarte ușoară în primul trimestru al anului 2021 și o creștere mai vizibilă în al doilea trimestru al anului 2021”, adaugă raportul.

Portugalia, pe locul al doilea

Dintre statele membre, din datele disponibile pentru al doilea trimestru al anului 2021, cele mai mari creșteri trimestriale ale înregistrărilor de noi companii au fost observate în Irlanda (+213,6 la sută), Portugalia (+36,1 la sută) și Slovacia (+19,7 la sută), în timp ce cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Bulgaria, Lituania (ambele -4,1 la sută) și România (-3,5 la sută).

De asemenea, comparând al doilea trimestru al anului 2021 cu primul trimestru al acestui an, printre țările UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale declarațiilor de faliment au fost observate în Lituania (+21,5%), Slovacia (+20,3%) și Estonia (+19,1 la sută), în timp ce cele mai mari scăderi au fost înregistrate în România (-35,5%), Polonia (-30,8%) și Olanda (-6,3%).

În funcție de activitate, biroul de statistică a declarat că, după o scădere accentuată a înregistrărilor de noi companii în toate domeniile economice, în primul și al doilea trimestru al anului 2021, acest număr a crescut în special în activitățile de transport, informare și comunicare, financiar și asigurări.

În ceea ce privește falimentele, în al doilea trimestru al anului 2021 numărul declarațiilor de faliment a crescut în principal în domeniul construcțiilor și serviciilor de informare și comunicare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Start-Up Nation 2025: Câte locuri mai sunt disponibile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat

Lucian Daramus

Publicat

în

Start-Up Nation 2025: Câte locuri mai sunt disponibile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat Mai sunt aproximativ 20.000 de locuri pentru cursurile gratuite de antreprenoriat în cadrul programului Start-Up Nation 2025, lansat recent. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, precizează într-o postare în mediul online că aceste cursuri sunt esențiale pentru pregătirea viitorilor antreprenori, oferindu-le cunoștințele necesare pentru […]

Citește mai mult

Actualitate

E jale! FMI a înrăutăţit estimările de creștere a economiei românești

Lucian Daramus

Publicat

în

E jale! FMI a înrăutăţit estimările de creștere a economiei românești Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit estimările de creştere a economiei româneşti în acest an la 1,6 la sută, de la 3,3 în octombrie, arată raportul publicat, miercuri, 23 aprilie 2025, cu prilejul reuniunilor de primăvară de la Washington ale Fondului şi Băncii Mondiale. […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților

Lucian Daramus

Publicat

în

PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 23 aprilie 2025, proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor, cu 259 de voturi pentru, un vot contra şi 25 de abţineri iar un parlamentar nu a votat. Citește și: Noutăți pensii 2025: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea