Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Editorial

România, încotro?

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

    Războiul politic româno-român este în plin clocot. Mai este mai puţin de o săptămână până pe 29 iulie, dată la care este planificat referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, hotărât  în parlament de coaliţia aflată la putere, USL, dată la care sperăm că se vor mai limpezi lucrurile pe scena politică românească sau, cel puţin pentru o vreme, se vor mai stinge patimile. Ce va fi, va fi. Va reveni la Cotroceni preşedintele suspendat, va trebui să mergem mai departe. Va fi demis Traian Băsescu, de asemenea va trebui să mergem mai departe. Problema este însă cum vom merge, întrucât prin toată această bătălie politică oarbă din ultimele luni imaginea României a fost rău şifonată în cadrul Uniunii Europene şi nu numai. Fără ca noi, românii, cu toţii să ne înfrângem adversităţile politice şi tot ceea ce ne separă în aceste momente, nu prea se întrevede un viitor cât de cât bun pentru această ţară. Indiferent cum se va tranşa referendumul de pe 29 iulie, cred că este absolut necesar ca, imediat după încheierea acestuia, guvernanţii ţării să spună STOP bătăliei politice şi să-şi deschidă mai larg ochii către ţară, către problemele ei arzătoare, precum şi ale românilor.
Şi, Doamne, multe mai sunt. Cu toate că guvernul condus de premierul Victor Ponta a luat recent câteva măsuri economice, precum plata TVA la încasarea facturii sau stimularea angajării unor categorii de oameni prin câteva facilităţi fiscale, este totuşi mult prea puţin. Trebuie stabilite urgent mai multe priorităţi pentru repornirea economiei, pentru că dacă nu vom produce mai mult, în curând vine iarna şi nu vom mai avea ce pune pe masă. După cum am observat cu toţii, seceta puternică din această vară a produs pagube însemnate în agricultura ţării, astfel că producţia de cereale va fi mai scăzută cu circa 30 la sută faţă de anul trecut. Ca urmare, de pe acum se anunţă o creştere a preţului pâinii, dar şi a altor produse alimentare de strictă necesitate. Apoi, din cauza devalorizării puternice a leului în raport cu euro şi cu dolarul american, se anunţă alte creşteri de preţuri la benzină şi la alţi combustibili, astfel că se vor porni şi alte scumpiri în lanţ. Mai mult ca sigur vor creşte din nou cu ceva procente tarifele la energia electrică, energia termică, gaze naturale, transporturi şi altele. Oare cum vor face faţă românii de rând la toate aceste creşteri, dublate şi de o inflaţie în creştere, de faptul că moneda naţională se apropie vertiginos de pragul istoric de 5 lei pentru un euro? La un asemenea grad de devalorizare, acea creştere a salariilor bugetarilor cu 8 la sută realizată de guvern, începând de la 1 iunie a.c., a fost pur şi simplu înghiţită de inflaţie şi de creşterea preţurilor la produsele de consum. Veniturile pensionarilor au fost de asemenea vlăguite, iar agricultorii, deşi au muncit din greu pe această arşiţă cumplită a verii, de-abia dacă îşi vor putea scoate cheltuielile cu aratul, cu întreţinerea culturilor şi cu recoltatul. Dacă le vor rămâne unele rezerve de grâu pentru a-şi asigura pâinea până la reluarea viitorului ciclu agricol şi până la o nouă recoltă, va fi foarte bine pentru ei, deoarece de un câştig real în acest an nu prea poate fi vorba.
Şi atunci, ce-i de făcut? Indiferent de rezultatul votului popular la referendumul din 29 iulie, guvernanţii trebuie să uite repede de bătălia politică şi să se pună pe treabă. Trebuie urgent reclădită încrederea Uniunii Europene în sistemul democratic şi în statul de drept din ţara noastră, iar în paralel, impulsionată, prin toate pârghiile posibile, absorbţia fondurilor europene, dar şi găsirea unor noi soluţii pentru atragerea investitorilor străini. Trebuie, de asemenea, impulsionate toate investiţiile publice aducătoare de bani la bugetul statului, dar şi de noi locuri de muncă. Şi nu în ultimul rând, guvernanţii vor trebui să se hotărască să redeschidă mineritul, să facă noi amenajări hidroenergetice şi de producere pe scară largă a energiei verzi, pentru a putea crea noi locuri de muncă, dar şi pentru a putea creşte veniturile românilor. Aşa poate, în cele din urmă, vom ieşi cumva la liman. Altfel, vorba cuiva, suntem pierduţi…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Published

on

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea