România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. România se situează în topul țărilor cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată.
Apa devine cea mai de preț resursă în contextul schimbărilor climatice care aduc perioade de secetă prelungită iar o resursă care, cel puțin în România, ar trebui să fie la îndemâna oricui a ajuns să fie o afacere extrem de bănoasă petru multe firme care exploatează această resursă naturală.
Am ajuns să plătim printre cele mai mari tarife la apă menajeră din toată Europa
Doar în Germania, Franța și Suedia apa de la robinet este taxată mai mult decât la noi, dar ei au și servicii de calitate superioară și rețele mult mai bine întreținute dar și venituri mai mari.
Olandezii, unde venitul mediu este mult mai mare decât al nostru plătesc pentru un metru cub de apă de la robinet cam cât plătim și noi, undeva la maximum 2,5 euro. Asta în timp ce polonezii, ungurii și Bulgarii plătesc chiar mai puțin decât noi. Ba chiar vecinii de la sud de Dunăre plătesc pentru un metru cub de apă sub un euro, potrivit Realitatea Plus.
Dacă analizăm și apa îmbuteliată stăm și mai rău la acest capitol
Doar norvegienii plătesc pentru un litru de apă de la supermarket mai mult decât noi. Asta în condițiile în care salariul lor mediu este de trei ori mai mare decât al românilor. În timp ce noi plătim și 70 de eurocenți pentru un litru de apă de la magazin, francezii și germanii plătesc undeva între 50 și 60 de eurocenți.
Cei mai norocoși sunt italienii, care pot cumpăra apă îmbuteliată cu 15 eurocenți. Asta înseamnă în bani românești undeva la 75 de bani pe litru, iar în România nu găsim apă la acest preț în magazine.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]