Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

”România de 5 lei, diagnostic de 5 lei” – Reacția unui medic din Alba după ce Guvernul vrea să reducă veniturile medicilor de familie și medicilor specialiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”România de 5 lei, diagnostic de 5 lei” – Reacția unui medic din Alba după ce Guvernul vrea să reducă veniturile medicilor de familie și medicilor specialiști

Medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explică într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook efectele reducerii de către Guvern a veniturilor medicilor de familie, după apariția deciziei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind valoarea punctelor după care se fac plățile serviciilor prestate de aceștia. Decizia, aflată în transparență decizională, afectează și alți furnizori de servicii medicale ambulatorii.

Citește și: Nemulțumiri în rândul medicilor de familie din Alba: Guvernul le reduce veniturile cu 50% în 2024. Cât vor primi de la CNAS pentru fiecare pacient și fiecare serviciu medical

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

 

Analiza amănunțită făcută de medicul din Alba arată cum ”statul social își „omoară” asigurații”, iar ”plata serviciilor de sănătate în România devine execrabilă prin scăderea punctului cu aproape 25%”.

”Așadar, până acum pe un punct se plătea de CAS 4,5 lei, cu o medie de 10 puncte pe consult, practic se doconta furnizorului de servicii medicale 45 lei =9 euro”, explică medicul.

Dar, din acești 45 lei mai trebuie plătite și ”asistentă, consumabile (mănuși, hârtie, dezinfectanți, curățenie, tipizate, ulititati (gaz, curent, telefon, internet), impozit, astfel costul per pacient ridicându-se la 37 lei.

Rămân 8 lei pentru medicul care consultă pacientul. Din aceștia, pacientul plătește impozit și rămân 6,9 lei.

Dacă scad tarifele decontate cu 25%, la 3,3 lei punctul, medicul rămâne cu 5,8 lei”, a exemplificat doctorul Lăncrăjan.

”CNAS a calculat valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Astfel, au rezultat următoarele valori:

Pentru punctul per capita : 7,7 lei;
Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 6,2 lei;
Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei”, se arată în comunicatul CNAS.

”Așadar, țară socială și bolnavă, dacă tu unui asigurat care plătește asigurări lunare, chiar și la minimul pe economie, îi plătești doctorul care îl consultă, diagnostichează și tratează cu 5 lei, te mai miri că mai ai doctori în România? Te mai miri că mor oameni pe liste de așteptare?

Dar să-ți explic că dacă ai doar 4 milioane de contribuabili și 18 milioane de beneficiari ești pe minus și, în plus, trebuie să ai votanți asigurați social, că altfel scade partidul în sondaje și nu mai pot jecmăni țara.

Astfel, până la dispariția acestei entități de asigurare numită Casă, care pentru banii ce îi plătești condiționează să mergi unde are contracte încheiate și plătește actul medical cu 5 lei pentru un consult la medic specialist, numai sănătate să nu aștepte asigurații!

Printr-o matematică simplă, la un program de 7 ore pe zi, la 4 programări pe oră, un medic specialist poate avea o remunerație de 140 lei pe 7 ore de muncă (28 consultați, diagnostice și rețete), pe când un parlamentar, pe lângă salariu, chirie, mașină, cheltuieli, mai primește și o diurnă de 400 lei pe zi. Adevărat este faptul că nu pot fi toți doctorii parlamentari!”, a mai scris medicul pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Sute de persoane și mașini verificate joi, de polițiștii și jandarmii din Alba: Amenzi de peste 22.000 de lei și 4 permise reținute

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sute de persoane și mașini verificate joi, de polițiștii și jandarmii din Alba: Amenzi de peste 22.000 de lei și 4 permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea