România are cel mai mare grad de IMUNITATE naturală la COVID, obținută prin INFECTARE, din Europa. Cât de vulnerabili sunt nevaccinații
România are cel mai mare grad de IMUNITATE naturală la COVID, obținută prin INFECTARE, din Europa. Cât de vulnerabili sunt nevaccinații
Rata scăzută de vaccinare a fost principala cauză pentru care valul 4 de pandemie a lovit atât de puternic România. Cu un număr de 2.929 de decese Covid-19 la un milion de locuitori, țara noastră ocupă un trist loc 9 în lume, iar primele studii arată că virusul a infectat o bună parte din populație.
Într-un studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra în 19 state europene se anunță că în România se mai pot înregistra încă 70.000 de decese provocate de infectările cu Covid-19, într-un viitor val pandemic, anunță cotidianul britanic “The Times”.
Pe de altă parte, același studiu indică România ca țara cu cea mai ridicată imunitate naturală, obținută prin infectare, din Europa – 70%, iar Norvegia, cu cea mai scăzută, doar 3%.
Acest nivel nu va stopa numărul de decese atâta vreme cât populația vulnerabilă nu e protejată și prin vaccin.
„Povestea pandemiei este că incidenţa cu adevărat mare a infecțiilor a fost la grupele de persoane tinere și, totuși, impactul grav al bolii a fost observat la cele în vârstă, așa că, în ciuda nivelurilor foarte ridicate de imunitate naturală, există încă destui oameni susceptibili să facă forme grave și să-și piardă viața în lipsa vaccinării”, a declarat profesorul Lloyd Chapman, citat de cotidianul britanic.
Pentru ca pandemia să stagneze, nivelul de imunitate colectivă trebuie să fie în jur de 94%, conform datelor publicate de Mayo Clinic din SUA.
O nouă prăbușire a vaccinării
În România, doar 30% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani au primit cel puțin o doză de vaccin și 37% dintre cele cu vârsta între 60 și 79 de ani, se arată într-un studiu publicat de INSP.
Rata de vaccinare s-a prăbușit din nou după ce parlamentarii PSD au refuzat să voteze legea Certificatului Verde, prin care acest document ar fi devenit obligatoriu la locul de muncă, dar și în urma scăderii numărului de infectări.
Doar 16.807 persoane s-au vaccinat cu prima doză în data de 24 noiembrie, cifra totală ajungând la 7,7 milioane de oameni care și-au făcut cel puțin o injecție care să-i protejeze de infectarea cu Covid-19, adică 38,7% din întreaga populație.
Marea Britanie este țara care e cea mai aproape din Europa de atingerea nivelului de imunitate de grup, conform studiului citat.
Aceste calcule sunt făcute statistic, folosind ratele de imunitate din țările studiate și distribuiţia pe segmentele de vârstă.
În Marea Britanie, valul al patrulea de pandemie a început în luna iunie și continuă și azi cu o medie de peste 40.000 de infectări zilnice.
Dar ce se remarcă din datele publicate de autoritățile din această țară, e numărul mic de decese raportat la cel de cazuri. Media deceselor din această perioadă este în jur de 200 pe zi.
În România, acum, la ieșirea din valul patru, la 2.000 de cazuri zilnice, avem același număr de decese pe care Marea Britanie îl înregistrează la 40.000 de cazuri, adică 200.
Valul cinci în Anglia și în România
“Datorită unei combinații între infectarea naturală și vaccinare, nivelul ridicat de imunitate colectivă al Angliei sugerează că există un potențial redus pentru un nou val devastator de pandemie, susțin oamenii de știință”, se arată în articolul publicat de cotidianul “The Times”.
“Dacă toate restricțiile și vaccinările s-ar opri azi, se arată în studiul respectiv, Anglia ar înregistra un număr de 10.000 de decese suplimentare, comparativ cu 114.000 înregistrate de Germania și 16.000 de Grecia, o țară de șase ori mai mică decât Marea Britanie”, se precizează în articolul citat.
Alexandru Rafila (PSD), noul ministru al Sănătății, susține că apariția unui nou val pandemic în România este posibilă.
”Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat. Acesta este un lucru foarte important. Nu știu dacă o să evităm valul 5, dar trebuie să fie unul cu o amplitudine cât mai mică și cu un număr cât mai mic de decese”, a declarat oficialul.
”Am în program creșterea accesibilității la testare, mai ales în mediul rural. Orice persoană care bănuiește că este infectată trebuie să se testeze (…) Probabil, dacă am face mai multe teste, am mai găsi persoane infectate și e bine să știm exact care este situația epidemiologică în orice moment, cât mai aproape de realitate”, a adăugat Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății.
În România, valul 4 a fost cel mai grav dintre toate, provocând prăbușirea sistemului sanitar în multe locuri.
Cu un număr maxim de 18.863 de infectări, înregistrat în ziua de 19 octombrie, și un record de 602 decese, consemnat în ziua de 2 noiembrie, impactul pandemiei a provocat dispariția a familii întregi și a făcut ravagii în comunități.
sursa: sportmedia.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 10 minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana