România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Educației, România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).
Consiliul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), reunit joi, 18 iunie, la Geneva, a adoptat prin vot unanim Rezoluția de admitere a României ca membru cu drepturi depline în Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Admiterea României cu statut de membru cu drepturi depline în această prestigioasă organizație confirmă valoarea și performanțele înregistrate de cercetătorii români, fizicieni și ingineri implicați în activitățile de cercetare științifică din cadrul proiectelor de mare anvergură desfășurate la CERN, relevă sursa citată.
În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) și LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS, dar și la rețeaua globală GRID.
România a fost acceptată ca stat candidat la CERN în decembrie 2008.
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) — cu sediul la Geneva — a fost fondată în anul 1954 și este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare.
Principala activitate a instituției o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorități științifice mondiale precum cercetarea aplicativă și dezvoltarea tehnologică sau formarea viitorilor specialiști.
Relația României cu CERN datează din anul 1991 când a fost semnat primul acord pentru implicarea cercetării și industriei românești în programele organizației. (V.N.)
Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Și medicamentele banale ar putea fi eliberate cu rețetă: Cum s-ar putea schimba legea Parlamentarii au venit cu o propunere legislativă care îi afectează și pe cei aflați sub tratament, din dorința de a-i pedepsi mai aspru pe șoferii care consumă droguri. Ei cer ca toate medicamentele care conțin substanțe psihoactive – de exemplu codeină […]
PENSII 2025 | Cum se pot trimite actele pentru pensia anticipată, de invaliditate ori pensia de urmaș, în câteva minute la Casa de Pensii. Pensionarii pot obține recalcularea fără drumuri la ghișeu
PENSII 2025 | Cum se pot trimite actele pentru pensia anticipată, de invaliditate ori pensia de urmaș, în câteva minute la Casa de Pensii. Pensionarii pot obține recalcularea fără drumuri la ghișeu Românii care vor să evite cozile de la ghișee pot depune, din fața calculatorului, cereri pentru toate tipurile de prestații oferite de Casa […]