Rămâi conectat

Actualitate

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană: „Facturi mai mici”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană: „Facturi mai mici”

România a devenit deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz în trimestrul al doilea, a informat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: Facturi mai mari la energie în 2025: Cât vor plăti românii pe curent după eliminarea plafonării 

 

În premieră, România a devenit deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Datele sunt aferente trimestrului al doilea din 2024 și confirmă statutul de lider pe care ni l-am asumat la nivel european, cu o producție de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz. Am “detronat” Olanda, care a înregistrat o producție de 2,2 miliarde de metri cubi. Față de anul trecut, producția de gaz românesc a crescut cu 1%.

Marele merit este al Romgaz, compania din portofoliul ministerului energiei, care a avut la șase luni o producție de gaz cu 5% mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut. Au pus în producție 7 noi sonde anul acesta, inclusiv 100 Caragele, sondă pusă în producție în doar 75 de zile, record absolut. Iar planurile de investiții continuă. În 2024, Romgaz va aloca 600-800 milioane lei pentru creșterea producției de gaz românesc (la 6 luni, 1,25 miliarde lei, inclusiv investiția în Neptun Deep).

În aceeași perioadă, românii au beneficiat de al patrulea cel mai ieftin preț la gaz, conform datelor Eurostat. Iar din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, ne vom dubla efectiv producția de gaz românesc. Vom avea un preț și mai bun la gaz, vom atrage și mai multe investiții în economie, și vom susține întreaga regiune să își reducă dependența față de gazul rusesc.

Înțeleg ca rezultatele și planurile noastre supără multă lume. Recent, o organizație neguvernamentală a încercat să blocheze proiectul Neptun Deep spunând ca la 160 de km de țărmul Mării Negre, în zona exploatării de gaz, ar exista pe fundul mării vestigii antice…Suntem pregătiți să finalizăm toate aceste investiții strategice, oricât de multe interese am deranja. Investițiile sunt de miliarde de euro și au fost pregătite și avizate ca la carte. Independența energetică a românilor nu este negociabilă.

Așadar, dragi prieteni, viitorul energiei românești sună tot mai bine. Iar asta înseamnă facturi mai mici, dezvoltare, locuri de muncă mai bine plătite, investiții mai mari. Înainte, împreună.„, a informat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în România până în 27 iulie 2025. Fenomene severe în mai multe zone, în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO de la ANM pentru toate regiunile țării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în România până în 27 iulie 2025. Fenomene severe în mai multe zone, în următoarele două săptămâni. PROGNOZA METEO de la ANM pentru toate regiunile țării Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni, 14 iulie 2025, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 14 – 27 iulie 2025. Conform specialiştilor ANM, […]

Citește mai mult

Actualitate

Facturile românilor, umflate cu energie care nu a fost niciodată livrată: ANRE, chemată să intervină urgent

Ziarul Unirea

Publicat

în

Facturile românilor, umflate cu energie care nu a fost niciodată livrată: ANRE, chemată să intervină urgent Facturile românilor sunt umflate cu energie care nu a fost nicodată livrată, iar ANRE e chemată să intervină rapid pentru a corecta această situației. Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) a propus, luni, ca Autoritatea Naţională […]

Citește mai mult

Actualitate

Datoria publică a României ar putea ajunge la 60% din PIB până la finalul anului. Când va fi cel mai greu pentru români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Datoria publică a României ar putea ajunge la 60% din PIB până la finalul anului. Când va fi cel mai greu pentru români Datoria publică a României este estimată să atingă 60% din PIB până la sfârșitul acestui an, în creștere cu aproape 20 de procente față de acum cinci ani, când se situa la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea