Rodica Andronescu: „1 Iulie 2013 aduce scumpiri şi mai puţini bani în buzunare”
Deşi, aparent, creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată de la 750 la 800 lei ar trebui să-i bucure pe cei care vor beneficia de această majorare, în fapt, ei vor începe să scoată mult mai mulţi bani din buzunare deoarece, începând cu 1 iulie preţul gazelor va fi majorat cu 8 procente pentru consumatorii casnici, cu 3% pentru consumatorii noncasnici, iar preţul energiei electrice va creşte cu 1%.
Acesta este doar începutul, deoarece până în 2017 preţul energiei electrice se va dubla pentru consumatorii casnici; de asemenea până în 2018 preţul gazelor va creşte cu circa 12% anual. Vorbim de o măsură administrativă şi nu de o liberalizare a preţului la energie aşa cum au anunţat guvernanţii. Pe o rată a şomajului mereu în creştere (7,63% în judeţul Alba la sfârşitul lunii mai, 13.077 persoane înregistrate la AJOFM Alba din care: 4.232 persoane sunt şomeri indemnizaţi iar 8.845 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, înscrise în evidenţe fără a beneficia de drepturi băneşti), confruntaţi cu o lipsă tot mai acută a locurilor de muncă, aceste scumpiri vin să completeze şirul necazurilor cu care se confruntă românii.
Se apreciază că majorarea preţului la gaze de la data de 1 iulie 2013, se va repercuta asupra întregului lanţ alimentar. Producătorii au anunţat deja că primele produse care se vor scumpi sunt carnea şi laptele – produse de bază pentru care românii vor aloca o sumă mai mare din bugetul familial, iar cei care trăiesc din indemnizaţia de şomaj sau din alocaţii sociale (alocaţie de stat pentru copii, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul social – venitul minim garantat ş.a) vor fi în situaţia de a renunţa la o parte din aceste produse.
Dacă ar fi să ne referim doar la scumpirea gazului, vă propun un exerciţiu simplu: în municipiul Alba Iulia există aproximativ 27.000 de locuinţe (17.000 apartamente, 10.000 case) care consumă în medie pe an, pentru fiecare locuinţă, 1.200 metri cubi de gaz, ceea ce înseamnă (la preţul gazului de până la 1 iulie 2013) 1.300 lei pe an/ locuinţă. Prima scumpire de 8% de la 1 iulie va scoate, în medie, cu 105 lei mai mult din buzunarele albaiulienilor, dar să nu uităm că preţul la gaze va creşte, aşa cum am mai spus, cu circa 12% pe an până în 2018, deci suma pe care vom fi obligaţi să o plătim pe gaze va fi mult mai mare.
Cum vom trece peste aceste scumpiri? Cu scăderea şi mai mare a nivelui de trai? Cu alte renunţări? De ce Guvernul Ponta nu investeşte în programe de sprijin pentru populaţie în vederea creşterii eficienţei energetice (reducerea consumurilor specifice de energie), astfel încât să se contrabalanseze creşterea preţului la energie? Când vom avea politici energetice care să sprijine toate categoriile de consumatori? Când va scădea şomajul în judeţul Alba? Câte locuri de muncă au fost create în ultimul an de guvernare USL?
Sunt întrebări la care deocamdată actualul guvern nu are răspunsuri.
Rodica ANDRONESCU, preşedinte OF PDL ALBA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș Primăria Alba Iulia a depus luni, 20 ianuarie 2025, solicitarea de emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Realizare infrstructură pentru dezvoltare sistem de transport public/zonal de călători”, propus a […]