Risc mare de AVALANȘĂ în munții Șureanu și Parâng. La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depusă depășește pe alocuri 50 cm
Risc mare de AVALANȘĂ în munții Șureanu și Parâng. La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depusă depășește pe alocuri 50 cm
Este risc mare de avalanșă în Munții Șureanu și Parâng (grad 4), până luni seara, potrivit unei informări ANM.
În ultimele zile s-au acumulat cantități importante de precipitații în zona masivelor Parâng și Șureanu, ninsori la peste 1.800 metri și predominant ploi sub 1.500 m. Între 1500-1800 m precipitatțiile au fost mixte, temporar ploi sau ninsori.
La peste 1800 m, stratul de zăpadă recent depusă depășește pe alocuri 50 cm, este parțial umezit și va mai crește. Datorită vântului puternic din zonele înalte, o mare parte din zăpadă a fost viscolită și depusă pe văi, unde sunt acumulări mai importante, iar pe versanții nordici și estici s-au format noi plăci de vânt în apropierea crestelor. În profunzime, stratul vechi de zăpadă este compact și întărit, cu cruste subțiri în interior.
Declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii și izolat mari este posibilă atât spontan, cât și în condițiile unei slabe supraîncărcări, îndeosebi pe pantele mai înclinate și mai ales prin ruperea plăcilor de vânt.
Sub 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar pe anumite văi, unde sunt depozite mai mari de zăpadă și se pot declanșa avalanșe umede de dimensiuni mici și medii, prin alunecarea stratului umezit peste crustele de la bază și uneori chiar până la fund. Riscul este amplificat la supraîncărcări.
În Munții Făgăraș, Bucegi, Țarcu-Godeanu și Rodnei, riscul de avalanță este însemnat (grad 3).
Risc moderat de avalanșe se înregistrează în Munții Călimani-Bistriței.
Conform meteorologilor, la munte vremea se menține mai caldă decât normalul termic al acestei perioade. Cerul va fi temporar noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații temporare, predominant sub formă de ninsoare în cursul nopții și dimineții de sâmbătă, inclusiv la altitudini joase, iar în restul perioadei predominant ninsori la peste 1600 m și temporar ploi la altitudini mai joase. Se va depune strat nou de zăpadă, în special la peste 1700 m, local consistent în Carpații Occidentali, în cei Meridionali și în nordul celor Orientali.
Vântul va prezenta intensificări temporare de 50-60 km/h în majoritatea masivelor, iar pe creste vor atinge 80-90 km/h, viscolind ninsoarea și reducând vizibilitatea.
Sursa: orange.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan