Revenirea la denumirea de „țigan” în loc de „rom”. Proiect pe ordinea de zi a Senatului
Senatul are miercuri pe ordinea de zi un proiect de act normativ prin care se propune revenirea la denumirea de „țigani” a persoanelor de etnie romă.
Inițiatorii proiectului, Bogdan Diaconu si Virgil Guran, ambii deputati independenți, își doresc ca toate documentele și denumirile oficiale din țara noastră să folosească „țigan”, „țigănesc” si derivatele lor în loc de „rom”, „rrom” sau „romani”.
Modificarea ar duce la evitatea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de „rom”, conform expunerii de motive. Initiatorii consideră că România și-a schimbat abrevierea internațională „ROM” în „ROU” tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretări în acest sens.
„Sunt constient ca acest proiect va naste multe controverse, dar trebuie sa tinem cont de felul in care romanii din strainatate au de suferit in urma confuziei dintre romi si romani. Am primit mii de solicitari sa pun capat acestei confuzii care ne-a afectat teribil in ultimii ani”, scria Bogdan Diaconu pe blogul personal la momentul depunerii proiectului legislativ.
Proiectul de lege a fost propus pentru respingere de catre Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati. Totodata, propunerea a primit aviz negativ de la Comisia pentru egalitatea de sanse si de la Consiliul Legislativ.
Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si-au motivat propunerea de respingere facand referire, printre altele, la primul Congres Mondial al Rromilor, din anul 1971, moment din care in documentele internationale a inceput sa fie folosit predominant termenul de „rrom”.
Totodata, membrii Comisiei au aratat ca, la nivelul institutiilor europene, sunt folosite atat denumirea de „rom”, cat si cea de „tigan”, cu mentiunea ca acestea sunt limitate ca numar.
Trecerea oficiala la denumirea de „rom/rrom” a fost asumata de Romania printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman, in anul 2000.
In alte state membre ale Uniunii Europene se folosesc denumiri precum „tziganes” (Franta), „zingara” (Italia), „sinti” (Germania), „gitanos” (Spania), dar nu este evitat nici apelativul „rom”/”rrom”, se mai arata in raportul de respingere al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati.
In cazul acestei propuneri legislative, Senatul este prima Camera sesizata. Prin urmare, forul decizional este Camera Deputatilor. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]