Rețeta zilei de joi, 9 aprilie: Cozonaci (rețetă din 1865)
În săptămâna dinaintea Paștelui există obiceiul de a se aduna pe un deal flăcăii din sat. Ei strigă tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. În felul acesta, secretele crezute bine ascunse se dezvăluie, iar funcția moralizatoare a comunității este bine pusă în evidență.
Copiii merg cu colindul prin sat și primesc în dar ouă ce vor fi înroșite de Paști. Cenușa din sobe, aruncată peste straturile din grădină, are puteri mari, făcând plantele să rodească bogat. În cuptor curat de-acum se vor pregăti, în zilele următoare, bucatele și, mai ales, cozonacii. Poate chiar după această rețetă veche de un secol și jumătate:
Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare, și pui atâta făina încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pâne….
Citește mai departe pe ANTENA SATELOR
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă anul acesta. Cum poate fi verificat stagiul de cotizare online
PENSII 2025 | Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă anul acesta. Cum poate fi verificat stagiul de cotizare online Anumite categorii de români pot ieşi mai repede la pensie, fără să fie penalizați. Însă legea nu se aplică pentru toată lumea. Anii suplimentari, inclusiv cei de facultate sau de armată, se […]