Responsabilitatea pentru Holocaustul din România îi aparţine lui Ion Antonescu
Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, a afirmat vineri că responsabilitatea pentru evenimentele din timpul Holocaustului îi aparţine mareşalului Ion Antonescu, precizând că un conducător care a omorât şi deportat evrei şi romi nu poate fi acceptat, relatează Agerpres.
„Responsabilităţile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilităţile sunt ale conducătorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu şi logica este foarte clară: nu poţi să accepţi un conducător care a omorât, a deportat, a umilit cetăţeni fie că erau evrei sau romi. Din păcate, în anii ’40 aceste lucruri teribile s-au întâmplat şi, ca atare, politica oficială a statului român în ultimii ani a fost de acceptare a responsabilităţii pentru acele vremuri, pentru acele momente, pentru că documentele şi arhivele aici nu mint şi de a construi acele elemente instituţionale şi de atitudine care să garanteze că astfel de lucruri în România nu se vor mai întâmpla niciodată”, a spus Fota la simpozionul internaţional ”Gropile comune ale Holocaustului”, organizat la Bucureşti. El a subliniat că politica statului român va continua pe coordonate de informare, educare, explicare şi de consolidare a unei atitudini civice care să nu mai permită ca astfel de atrocităţi să se mai întâmple. „România de astăzi este o altă Românie, este o Românie europeană, responsabilă”, a precizat Fota.
La rândul său, Florian Alexandru, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’, a subliniat că tragedia evreilor şi a romilor din România în timpul Holocaustului cade în responsabilitatea lui Ion Antonescu şi că nu există documente care să ateste implicarea Regelui Mihai.
„Pentru toate organizările privind acţiunile de deportare, exterminare a evreilor şi romilor din România, responsabilitatea revine în integralitate mareşalului Ion Antonescu şi guvernelor pe care le-a condus. Nu există documente istorice de arhivă în care să se observe implicarea sau responsabilitatea Regelui Mihai”, a afirmat Alexandru. El a ţinut să sublinieze că Institutul Elie Wiesel din România a apărut în 2005 ca reacţie pozitivă a Guvernului.
„Institutul Elie Wiesel este o instituţie publică a statului român şi fac această precizare pentru că, de cinci ani, de când funcţionăm, institutul este asociat cu federaţii ale comunităţilor evreieşti din România sau cu tot felul de alte organisme evreieşti sugerând că am fi un fel de afacere evreiască. Institutul este rezultatul sau reacţia pozitivă a Guvernului României care, în 2005, a pus în practică una dintre concluziile şi sugestiile raportului final al Institutului Elie Wiesel de a instituţionaliza de o manieră coerentă activităţi de cercetare ştiinţifică, programe educaţionale şi strategii pentru promovarea memoriei victimelor nevinovate ale Holocaustului în societatea românească”, a explicat acesta.
Simpozionul internaţional ”Gropile comune ale Holocaustului” a fost organizat, la Bucureşti, pe 30 iunie şi 1 iulie, de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, United States Holocaust Memorial Museum – Center for Advanced Holocaust Studies şi Fundaţia Yahad – În Unum din Franţa. (HotNews)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii