REGULI noi pentru șoferii tineri: Minorii vor avea voie să dea examen la 17 ani. Ce alte modificări pregătește UE
Modificări importante la regimul permiselor de conducere sunt pregătite de Uniunea Europeană. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, susține că se lucrează intens la aceste reguli noi care vor cuprinde implementarea carnetului auto digital, pentru a reduce numărul șoferilor amendați în spațiul comunitar, felul în care un permis poate fi retras și obținut și modul de acțiune dacă un conducător urcă băut sau drogat la volan, precum și norme precise privind starea drumurilor.
Reguli noi în UE pentru șoferii tineri
Tinerii din UE vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până când devin majori. Astfel, aceștia vor dobândi experiență sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat.
Într-un interviu acordat 24chasa.bg, Adina Vălean a vorbit despre intențiile Comisiei Europene de a crea permise de conducere digitale în UE. Întrebată când ne putem aștepta ca acestea să intre în vigoare și cât timp vor trebui să aloce statele membre pentru a le implementa, oficialul european a dat următorul răspuns:
Unele țări din UE au introdus deja permise de conducere digitale, dar acestea sunt valabile doar la nivel național. Odată cu revizuirea Directivei europene privind permisele de conducere, noi garantăm că documentele emise într-un stat membru UE vor fi recunoscute în întreaga Uniune. Discutarea propunerilor noastre cu Parlamentul European și cu Consiliul abia a început. Prin urmare, este prea devreme pentru a prognoza data de la care se vor aplica noile reguli. Dar pot să vă spun că prevederile propuse de noi privind permisele de conducere mobile vor intra probabil în vigoare după trei ani de la adoptarea directivei”, a explicat ea.
Potrivit comisarului european pentru Transporturi, permisele de conducere electronice vor avea aceeaşi valabilitate ca cele fizice. Pentru carnetele categoria A și B, valabilitatea este de 15 ani, iar pentru categoriile C și D – 5 ani.
„Trebuie să șofeze cel puțin doi ani ca perioadă de probă”
Adina Vălean a dezvăluit că noua directivă UE va introduce o perioadă de probă de cel puțin doi ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă de toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate.
„Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă. Deși ei reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani. Acesta este un motiv real de îngrijorare. Acest tipar este influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență.
Prin urmare, am analizat diferite măsuri politice pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a riscurilor și pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave în rândul tinerilor. Noua directivă va introduce o perioadă de probă de cel puțin doi ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate”, a spus aceasta.
Minorii vor avea voie să dea examen pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani
Cu alte cuvinte, tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până la majorat.
„În acest fel, ei vor dobândi o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat. De asemenea, vom adapta instruirea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru numărul tot mai mare de utilizatori vulnerabili în trafic”, a subliniat Vălean.
Sursa: playtech.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii