Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, întreprinderea de stat cu peste 14.000 de angajați și 99 de directori, va fi restructurată din temelii. Vor fi tăiate privilegiile directorilor și numărul de direcții silvice va fi redus, anunță responsabilii de la Mediu.
„Nu mai avem nevoie de 99 de șefi. Pădurarii își riscă viața, iar alții iau 100.000 de euro la pensie și se întorc fără concurs”, a comentat ministrul de resort, cu aluzie la un fost director care a dat în judecată regia, deși a beneficiat de prima maximă de pensionare.
Ministrul Mediului anunță o reformă de amploare în Regia Națională a Pădurilor, instituție cu peste 14.000 de angajați. Hotărârea de Guvern care va reglementa reorganizarea este aproape gata și urmează să fie lansată în consultare publică în următoarele zile.
Citește și: Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat. Ministrul Mediului: Directorii Romsilva primesc până la 10 salarii brute acordate în cuantum net, conform contractelor de muncă
Diana Buzoianu, ministrul Mediului: „Nu mai avem nevoie de 99 de directori, 41 de direcții silvice. Concentrarea activității Romsilva pe gestionarea de păduri. Astăzi Romsilva se ocupă inclusiv de hoteluri, nu știu dacă știți că în București există un hotel de 4 stele. În Romsilva astăzi sunt 14.000 de angajați, 99 dintre ei câștigă directorii sume foarte mari, raportat cu oamenii care se duc pe teren și ne spun: noi ne riscăm viața ca să protejăm pădurile, pădurari care ne spun „păi, noi am fost bătuți, hărțuiți, amenințați și nu câștig nici o zecime față de directorul care stă în birou”.”
Un raport al Corpului de Control dezvăluie nereguli
Luna aceasta va fi finalizat și un raport al Corpului de Control, care va arăta neregulile din regie.
Jumătate din cele 41 de direcții silvice din țară au încheiat anul trecut pe minus, inclusiv cea de la Arad, condusă până de curând de Teodor Țigan. Acesta s-a pensionat în 2023 și a luat un bonus echivalent cu 100.000 de euro pentru ca ulterior să revină pe funcție, chiar dacă direcția a înregistrat în 2024 pierderi de aproape 15.000 de lei. Acum, potrivit unei investigații Rise Project, același director a dat în judecată regia.
În luna martie, conducerea Romsilva a decis încetarea contractului de muncă al lui Teodor Țigan, contract care era valabil până în luna iunie. La scurt timp, în aprilie, fostul director a dat în judecată Regia Națională a Pădurilor, solicitând anularea deciziei și plata salariilor restante până în iunie 2025. În plângerea depusă, Teodor Țigan a invocat caracterul nelegal al deciziei și a cerut ca despăgubirile să fie ajustate cu rata inflației și majorate cu dobânda legală.
Diana Buzoianu, ministrul Mediului: „E o rupere de realitate completă. Să fi câștigat 100.000 de euro după ce te-ai pensionat, doar pentru că a fost negociat un contract colectiv și tu ai ridicat din umeri și ai zis mulțumesc, luăm banii și mă întorc în 2 săptămâni fără concurs în altă direcție și mă prefac că e totul ok.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din […]
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]
Avize motivate pentru România, din partea UE. Posibile sancțiuni pentru nealinierea legislaţiilor naţionale privind cotele de TVA
Avize motivate pentru România, din partea UE. Posibile sancțiuni pentru nealinierea legislaţiilor naţionale privind cotele de TVA Comisia Europeană a decis joi, 17 iulie 2025, să avertizeze România pentru netranspunerea integrală a Directivei privind cotele de TVA. Au fost emise avize motivate către România, Belgia, Bulgaria, Grecia şi Spania pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile […]