Recursul în dosarul contrabandei cu aur se judecă miercuri, 18 decembrie, la Curtea de Apel Alba Iulia
Recursurile formulate de cei 15 inculpați arestați în Dosarul contrabandei cu aur, se va judeca miercuri, 18 decembrie 2013. Sentința pronunțată de Tribunalul Alba în data de 12 decembrie a fost atacată cu recurs și de DIICOT Alba.
Reamintim că procurorii au început urmărirea penală faţă de 91 de persoane din care cel puțin 3 sunt din județul Alba. În urma perchezițiilor efectuate în 30 de județe, 15 învinuiți au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.
Din investigaţii a reieşit că, în cursul anului 2013, pe raza judeţului Constanţa, s-a constituit, la iniţiativa unui cetăţean turc, o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia.
Gruparea infracţională s-ar fi constituit din intenţia unor mari vânzători de bijuterii de aur, din România şi Europa, de a primi, fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor ilegale, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur. „Marfa” era astfel nedeclarată şi vândută ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.
Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere.
Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând „iniţiatorului”, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri, către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor „cărăuşi”. Aceştia din urmă foloseau mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.
Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost. În urma topirii lor, erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, pe teritoriul României şi al altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).
Pentru destructurarea grupării infracționale, marți, 10 decembrie, s-au desfășurat percheziții în peste 225 de locații – domicilii și sedii ale firmelor învinuiților. Au fost depistate mari cantități de aur și importante sume de bani. Potrivit procurorilor prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA şi alte impozite depășește suma de 2,5 milioane lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou
FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]