Rămâi conectat

Actualitate

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariției TOXIINFECȚIILOR ALIMENTARE în perioadele caniculare

Ioana Oprean

Publicat

în

În sezonul cald crește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției de toxiinfecții alimentare și, de aceea, este bine să fie respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.

toxiinfectieAutoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă  populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, consumatorilor li se recomandă:

— Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;

— Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferință între 0°C+4°C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub—12°C;

— Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;

— Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat și menținute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.

— Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite;

— Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior;

— Îndepărtați alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

— Spălați bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

De asemenea, fiecare Direcție Sanitară Veterinară și pentru Sigurața Alimentelor se va asigura că, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București, agenții economici vor respecta:

— evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri și spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare;

— verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată și carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte);

— confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării;

— interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menținerea lanțului frigorific;

— interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.

Consumatorii pot sesiza autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit numarul de telefon — 0800 826 787.

Serviciul ComunicareANSVSA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea