Rămâi conectat

Actualitate

Ratele românilor aproape s-au dublat: Ce înseamnă majorarea dobânzii cheie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ratele românilor aproape s-au dublat: Ce înseamnă majorarea dobânzii cheie

BNR a majorat din nou dobânda cheie, la 5,5%. Este cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Analiștii spun că dobânzile nu se opresc. Vor crește în continuare anul acesta, însă nu la fel de mult ca până acum.

Cei mai afectați sunt românii care au credite cu dobândă variabilă. Pentru mulți, deja ratele aproape că s-au dublat.

Pentru a șasea oară consecutiv anul acesta, BNR a majorat dobânda cheie cu 0,75%. Mai puțin decât luna trecută, când majorarea a fost de un punct procentual.

De altfel, economiștii estimează că urmează creșteri din ce în ce mai mici, până la o dobândă cheie de 6,5-7% la finalul anului.

Valentin Tătaru, economistul șef al unei bănci: ”Ținând cont de faptul că inflația ar trebui să vină ușor, ușor în jos spre finalul anului, probabil că vor reduce pasul creșterilor de dobândă. Estimăm pentru octombrie o creștere de 0,5% și în noiembrie 0,25 și cu asta ar trebui să se încheie acest ciclu de creștere. Acum, sigur, trebuie să vedem și efectele acestor creșteri, pentru că ele se vor vedea destul de mult timp de aici încolo”.

Ratele vor continua să crească o perioadă

Cu alte cuvinte, ratele celor care au credite vor mai crește o perioadă, mai ales noul indice IRCC care se calculează cu o întârziere de 6 luni.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate majoritatea creditelor mai vechi de 2019, deja a ajuns la 8,12%, ceea ce a generat rate aproape duble pentru cineva care a împrumutat 50.000 de euro, de exemplu.

Din cauza inflației, și celelalte bănci centrale europene au majorat dobânzile de referință chiar mai mult decât BNR. În Ungaria, a ajuns la 10,75%, în Cehia este 7%, iar în Polonia 6,5%.

Și în Statele Unite au crescut dobânzile. Țara se confruntă și cu o recesiune tehnică, însă riscul recesiunii nu este exclus nici în Europa.

Primele semnale pozitive: Prețurile globale la alimente scad

Urmează o perioadă cu incertitudini și totul depinde de evoluția războiului din Ucraina și de criza energetică.

Avem parte de scumpiri mari față de anul trecut, e adevărat. Dar vin primele semnale pozitive – prețurile globale medii la alimentele de bază au scăzut în ultimele 4 luni.

În iulie, s-au ieftinit uleiurile vegetale cu peste 19% și cerealele cu aproape 15 procente, mai ales după ce s-a ajuns la un acord pentru deblocarea exporturilor din Ucraina.

Și să nu uităm că și barilul de petrol a ajuns la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea